Aromatizovana voda – šećerna bomba

Kada biraju zaslađenu vodu, umesto gaziranih pića, potrošači često previde deklaraciju na kojoj piše količina šećera – samo flašica od pola litra često zadovolji četvrtinu preporučenog dnevnog unosa za odraslu osobu

Samo jedna flaša aromatizovane vode ili vode sa ukusom zadovoljava čak 70 odsto dnevne preporučene količine šećera koje bi u organizam trebalo da unese dete do tri godine, podatak je koju je objavilo Slovenačko udruženje potrošača. Razlog što su se bavili ovom temom i istraživanjem jeste podatak da godinama na ovom tržištu raste prodaja ovih napitaka za koje potrošači često misle da su zdravi.

Nedovoljna osvešćenost kupaca i činjenica da se mnogi kupci vode time da je bolje popiti flašu zaslađene vode nego nekog gaziranog napitka, i te kako je pogodovalo proizvođačima koji su u poslednjih nekoliko godina zatrpali police  aromatizovanim vodama ili vodama sa ukusima odabranog voća. Malo je, ipak, onih koji su shvatili da su i ovi proizvodi namenjeni samo određenim kategorijama potrošača (recimo sportistima koji posle većih fizičkih napora mogu organizmu da priušte vodu sa elektrolitima, mineralima, pa i šećerom).

(Jelica Antelj, „Politika“)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike