U trendu

Evo šta se dešava u telu ako svaki dan konzumiramo jaja: Ne preterujte, nutricionisti ukazuju na moguće posledice

Mnogi od nas obožavaju da konzumiraju jaja pripremljena na bilo koji od načina i to za bilo koji obrok, međutim, o ovoj hrani nutricionisti imaju podeljeno miljenje. Jedni preporučuju da svaki dan pojedemo po dva, dok drugi smatraju da ih ne bi trebalo jesti tako često.

Ukoliko svakog dana pojedete dva do tri jajeta, vaše telo će dobijati dovoljno kolina, vitamina koji predstavlja najvažniji gradivni sastojak našeg mozga.

Jaja su bogata vitaminima A, D i E, gvožđem, holinom, cinkom, folnom kiselinom. Jačaju kosti, zube, oči, kožu i dovode u savršen balans celokupni organizam. Zdravim osobama savetuje se konzumacija 2 do 6 jaja nedeljno. Jedno jaje sadrži oko 7 grama proteina.

– Jaja su jedna od najboljih namirnica s tim da je bitan i način njihove pripreme. Ne bih savetovala prženje jaja, na ulju ili svinjskoj masti, na masnoćama uopšte, jer onda i ne konzumiramo ništa masno, nego raspadne produkte tih masnoća. Samu namirnicu najmanje ćemo ošteti ako je barimo u vodi – kaže za portal eKlinika nutricionista dijetetičar specijalista javnog zdravlja Milijana Šarac Đorđević.

Sa druge strane, Svetska zdravstvena organizacija predlaže ukupno 300 miligrama dnevno.

Šta se dešava ako preteramo sa konzumiranjem jaja?

Veći unos od predviđenog može da poveća LDL holesterol, poznatiji kao loš, prenosi se iz jetre do arterija i telesnog tkiva. Žumance sadrži velike količine holesterola: prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, u velikom jajetu nalazi se oko 185 miligrama holesterola, što je više od polovine preporučene doze unosa.

(Stil)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar