najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Marakuja umanjuje stres

Marakuja je egzotično voće koje tek odnedavno može da se pronađe u većini radnji i kod nas. Postojbina ovog tropskog voća, koje još nazivaju i voćem strasti, jeste Južna Amerika, tačnije Brazil, Kolumbija, Paragvaj i severni delovi Argentine.

Odatle je marakuja počela da osvaja svet, i to najpre u delovima planete gde može da se uzgaja, a to su predeli gde nema mraza: Australija, Novi Zeland, Indija, Meksiko, topliji predeli SAD-a, Afrike i Azije.

Ovo tropsko voće najpre se među potrošačima ostalih delova sveta proba u obliku soka ili nekog drugog napitka, jer je kao sveže poprilično skupo: u našim prodavnicama cena se kreće oko 1.000 dinara za kilogram.

Odnedavno su u ponudi naših marketa i voćni jogurti i sladoledi koji sadrže marakuju. Što se tiče ukusa, nezahvalno ga je opisivati jer ima specifičnu osvežavajuću aromu koja ne podseća na bilo koje drugo voće.

U pojedinim zemljama marakuji pripisuju afrodizijačke karakteristike, a mnogi smatraju da ima pozitivno dejstvo protiv stresa i nervoze.

Marakuja ima okruglasto-jajast oblik, poput kivija ili limuna a boje je od svetlo žute do tamno ljubičaste. Može da se jede poput kivija ili avokada: da se preseče na pola, a potom kašičicom sastruže slasna unutrašnjost. Žuta marakuja je krupnija, veličine grejpfruta ili nara dok je ljubičasta dosta sitnija i manje je kisela od žute, ali ima intenzivniji ukus i miris.

Plod marakuje je sočan i pun osvežavajućih semenki, a kao i ostalo tropsko voće i marakuja sadrži dosta vitamina Ce.

U svežem stanju, u 100 grama ima energetsku vrednost od 97 kalorija, a sadrži ugljene hidrate 22,4 grama, od kojih šećere 11,2 grama i vlakna 10,4 g. Sadrži minimalno masti – samo 0,7 grama, belančevine 2,2 grama, vodu 72,9 grama, vitamin A, beta karoten. Vitamina Ce je oko 30 miligrama, vitamina Ka 0,7, kalcijuma 12 miligrama, gvožđa 1,6 miligrama, magnezijuma 29, fosfora 68 miligrama, kalijum 348, natrijum 28, a cink 0,1 miligrama.

Marakuja smanjuje nesanicu i bol, a utiče i na smanjenje depresivnih stanja, nervoze, anksioznosti i stresnih stanja.

(Jasna Vujičić, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike