U trendu

Može imati štetne posledice: Nemojte preterivati s đumbirom

Iako je đumbir krtola sa mnogo i raznovrsnih upotreba koja može biti korisna za zdravlje, istina je da njegova prekomerna konzumacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Đumbir može da bude koristi za lečenje različitih zdravstvenih stanja zbog svojih višestrukih svojstava – deluje na smanjenje mučnine i takođe je odličan antioksidans, ali ako se prekorači upotreba ovog korena, počinju problemi.

Prema informacijama koje je prikupila Fondacija „Dr Antonio Estebe“, đumbir se dobro podnosi u dozama manjim od 5 grama dnevno.

„Pri visokim dozama postoji veći rizik od pojave neželjenih efekata i smanjuje se podnošljivost“, navodi se u dokumentu.

Iako su uobičajeni neželjeni efekti visoke konzumacije đumbira bol u stomaku, dijareja, svrab u ustima i grlu, kao i povraćanje, postoji nekoliko štetnih efekata koji mogu biti zabrinjavajući.
1. Nemojte mešati sa antidijabeticima: đumbir može povećati koncentraciju insulina. U teoriji, može imati aditivni efekat sa antidijabetičkim lekovima i izazvati hipoglikemiju.

2. Ne mešati sa blokatorima kalcijumskih kanala: Prema informacijama koje daje fondacija, đumbir ima aditivni efekat sa ovim jedinjenjima. Postojeća istraživanja ukazuju da može imati hipotenzivne efekte, pored sposobnosti blokiranja kalcijumskih kanala koja može izazvati neočekivani odgovor.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar