U trendu

Šta se dešava u ženskom telu ako se pojede nekoliko suvih šljiva dnevno

Niste ni svesni koliko benfita ovo voće nosi sa sobom

Šljive su odličan izbror kada vam se jede nešto slatko, ali i kada imate zdravstvene probleme. S obzirom da ih tokom zime ne možemo naći sveže, odlične će biti i one sušene. Iako obiluju šećerom, one su pune i vlakana što pomaže u usporavanju apsorbcije šećera u krvotok.

Saveznici su crveva, jer zahvaljujući redovnoj konzumaciji poboljšavju njihovo stanje, a takođe pomažu kod problema opstipacije i hemoroida.

Idealan su izbor i kada želite da se oslobodite viška kilograma, jer uvećavaju količinu dobrih bakterija u crevima, što utiče na gubitak težine. Osim toga, stvaraju osećaj sitosti i sprečavaju iznenadne napade gladi.

Porcija od samo 5 komada ovog voća sadrži 6 g vlakana, što je poprilična doza ovog važnog nutrijenta. Takođe, sadrže i druge neophodne hranljive materije poput kalijuma, koji pomaže varenje i reguliše krvni pritisak, i vitamine A, K, B6, kao i nijacin i gvožđe.

Obiluju i mineralom pod imenom bor koj je odgovoran za izgradnju zdravih kostiju i mišića. Istraživanje je dokazalo da redovno konzumiranje šljiva sprečava gubitak koštane mase kod žena u menopauzi. Ukoliko se nađu na vašem meniju to će sprečiti nastanka osteoporoze.
Drugo istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje suvih šljiva umanjuje negativan efekat zračenja na koštanu masu, tako da bi osobe koje su na ovoj vrsti lečenja obavezno trebalo da dodaju suve šljive u svoju ishranu.

Manjak gvožđa, koji je veoma čest kod starijih žena, uzrokuje oksidativna oštećenja na koži, što dovodi do više bora, sitnih linija i uopšteno propadanja kože. Isti je slučaj sa opadanjem kose. Potrebno je samo da svakog dana jedete 5 suvih šljiva i vrlo brzo ćete videti promene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar