Direktor FDA: Ubrzano radimo na odobrenju za vakcinu Moderne

VAŠINGTON – Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) obavestila je kompaniju Moderna da će ubrzano raditi ka finalizaciji i izdavanju odobrenja za hitnu upotrebu njenog kandidata za vakcinu protiv korona virusa, izjavio je direktor te uprave Stiven Han.

Prethodno je savetodavni odbor FDA odobrio je hitnu upotrebu vakcine protiv korona virusa, koju su razvile kompanija „Moderna“, proizvođač lekova sa sedištem u Masačusetsu, i Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Odobrenje vakcine podržalo je 20 članova odobra, uz jedan uzdržani glas, nedelju dana pošto je isto telo saglasnost dalo za vakcinu koju zajednički proizvode kompanije „Fajzer“ i „Bajontek“.

Kako prenosi Glas Amerike, očekuje se da će FDA usvojiti mišljenje odbora i odobriti korišćenje vakcine kompanije „Moderna“ kasnije danas, posle čega će početi njena distribucija.

To bi, kako navodi Rojters, dalo dodatnu nadu građanima SAD, gde je preminulo više od 300.000 ljudi od posledica korona virusa, dok rekordan broj zaraženih preti da preoptereti bolnice i zdravstvene radnike.

U SAD je broj slučajeva korona virusa premašio 17.000.000.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.