DW: Veliki planovi Bajonteka sa zarađenim milijardama

BON – Nemačka farmaceutska kompanija Bajontek se svojom vakcinom protiv korona virusa uzdigla se u sam svetski farmaceutski vrh – i naučno i finansijski, ali već razmišlja i o vremenu posle ove pandemije i sprema ogromnu investiciju u Singapuru, piše Dojče vele (DW).

U prvom kvartalu prošle godine Bajontek je još beležio gubitak od pedesetak miliona evra, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se isplatili i trenutno radi na povećanju proizvodnje.

Bajontek iz Majnca je povećao svoj promet u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti preiod 2020. za preko 70 puta na oko dve milijarde evra.

I zarada se utrostručila na oko 1,1 milijardu evra.

Bajontek je spreman da preuzme ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i posle pandemije korone, navodi DW.

Specijalnost će im i dalje biti vakcine protiv zaraznih bolesti – genetski modifikovanim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

Kad je reč o vakcini, Bajontek planira sedište za jugoistočnu Aziju u Singapuru, gde je planiran pogon u kojem će moći da se proizvede i do milijardu doza cepiva godišnje.

U Bajonteku ne žele konkretno da govore o visini ulaganja, ali u svakom slučaju je, kako navodi DW, reč o „više stotina miliona američkih dolara“.

Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam učestvuje u investiciji, a tamošnji pogon bi trebalo da počne s radom već 2023. godine.

Najveći kupac Bajonteka je još uvek Evropska unija koja je nedavno značajno povećala svoju narudžbinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.