Hrvatska lani s najvećim padom prodaje automobila u EU

ZAGREB – Hrvatska je u pandemijskoj 2020. godini zabeležila najveći pad prodaje automobila među zemljama Evropske unije, gotovo dvostruko veći od evropskog proseka, pokazao je izveštaj udruženja proizvođača automobila (ACEA).

U Hrvatskoj je lani, prema podacima ACEA, registrovano ukupno 35.005 novih automobila, što je pad od 42,8 posto u odnosu na 2019., najveći među članicama EU, prenosi Hina.

U 26 zemalja Unije (bez Malte), prošle godine je registrovano ukupno 9,9 miliona novih automobila, ili za 23,7 posto manje nego 2019.

To je, takođe, najveći pad prodaje novih automobila od kada je ACEA počela da objavljuje izveštaje, i direktan je rezultat pandemije kovid-19 i mera koje su vlade preduzimale sa obuzdavanje širenja zaraze.

Visok pad prodaje novih vozila registrovan je 2020. na još četiri vodeća evropska tržišta – u Španiji gotovo za trećinu, u Italiji i Francuskoj za četvrtinu, i u Nemačkoj skoro za petinu.

Pandemija koronavirusa je teško pogodila evropsko automobilsko tržište prošle godine, koje je samo u septembru zabeležilo porast, dok je najdublji pad, od 76.3 posto, evedentiran u aprilu, na vrhuncu prvog talasa zaraze, pokazuju podaci ACEA-e.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.