Iran počeo testiranje svoje prve vakcine protiv Kovida

TEHERAN – Iran je danas počeo prvu fazu kliničkog testiranja prve domaće potencijalne vakcine protiv korona virusa, koja bi mogla da pomogne u suzbijanju pandemije, objavili su državni mediji.

Vakcina nazvana „Koviran“ koju je proizvela kompanija Šifa Farmed, deo državnog farmaceutskog konglomerata, prva je iranska koja je stigla do ove faze testiranja.

Predsednik Hasan Rohani rekao je da Iran sarađuje sa „stranim zemljama“ radi proizvodnje druge vakcine koja će, kako se očekuje, biti testirana na ljudima u februaru.

Proizvodnja bi, kako se navodi, mogla da dostigne 12 miliona doza mesečno, šest meseci posle završetka uspešnog testiranja.

Prvi dobrovoljci koji su primili vakcinu su predstavnici farmaceutske kompanije i ćerka direktora, prenosi Rojters.

„Ovim činom želeli smo da pokažemo da se ne odvajamo od naroda i doveli smo naše porodice da vakcina bude prvo testirana na njima“, rekao je ministar zdravlja Saed Namaki, prenela je televizija IRIB.

Iran je najteže pogođena zemlja korona virusom na Bliskom istoku, a Teheran tvrdi da zbog američkih finansijskih sankcija nije u mogućnosti da nabavi vakcine. Hrana i lekovi izuzeti su od sankcija, ali banke nisu voljne da odobre finansijske transakcije sa Iranom.

Ipak, prošle nedelje Iran je dobio odobrenje američkih vlasti za kupovinu vakcina preko sistema Kovaks, a iranski Crveni polumesec najavio je planove za uvoz kineske vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.