U trendu

Japan raspisuje vanredne izbore posle Olimpijade?

TOKIO – Japanski premijer Jošihide Suga verovatno će raspisati vanredne izbore posle održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, preneo je danas japanski list „Asaši“, pozivajući se na nekoliko neimenovanih partijskih rukovodilaca.

Japanska vlada razmatra i novi paket ekonomskih podsticaja uoči očekivanih vanrednih izbora, dodaje taj list.

Međutim, portparol japanske vlade Kacunobu Kato je na konferenciji za novinare rekao da vlada ne razmatra novi paket podsticaja, ali da uočava „potrebu za oživljavanjem ekonomije“ i da će verovatno preduzeti neophodne korake.

Suga se juče dogovorio sa liderom vladajuće koalicione stranke da ne produžava aktuelnu sednicu parlamenta pošto bude završena 16. juna.

To znači da će Japan za sada odustati od izrade dopunskog budžeta i iskoristiti gotovo 4.000 milijardi jena (36,50 milijardi dolara) preostalih rezervi za pokrivanje troškova povezanih sa borbom protiv pandemije korona virusa, navodi list „Asaši“.

Spor proces vakcinacije i snažno protivljenje javnosti održavanju Igara doveli su do pada rejtinga Suge, povećavajući neizvesnost oko sudbine njegove administracije.

Budući da bi Olimpijske igre u Tokiju trebalo da počnu 23. jula, najverovatniji scenario je da će Suga raspustiti parlament nakon
5. septembra i raspisati vanredne izbore, navodi „Asaši“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.