U trendu

Japanska vlada uvodi nove mere protiv korona virusa

TOKIO – Japanska vlada uvodi nove mere protiv korona virusa, prema kojima će se pacijenti sa blagim simptomima virusa izolovati kod kuće, umesto u bolnicama, jer novi slučajevi infekcije u Tokiju dostižu rekordni nivo tokom trajanja Olimpijade.

Kako se navodi, plan premijera Jošihide Suga, čiji je cilj da se bolnički kreveti sačuvaju isključivo za pacijente sa ozbiljnim simptomima, veliki je pomak u politici jer su se novi slučajevi infekcije korona virusa u glavnom gradu više nego utrostručili od početka Olimpijade 23. jula, prenosi AP.

Tokio je danas zabeležio 4.166 novih slučajeva, što je najveći broj slučajeva od početka pandemije prošle godine.

O novim merama koje se uvode ove nedelje raspravljalo se danas u parlamentu, gde su opozicija i stručnjaci iz vladajućih stranaka tvrdili da bi životi ljudi koji su u izolaciji kod kuće i bez odgovarajuće nege bili ugroženi.

Premijer Suga je između ostalog i kritikovan zbog insistiranja na održavanju Olimpijskih igara uprkos strahu od širenja virusa.

Kako navode neki stručnjaci, infekcije korona virusa koje su pokrenute zaraznijim delta sojem, mogle bi da dostignu i 10.000 slučajeva dnevno do sredine avgusta, te su oni zato pozvali na proširenje trenutnog vanrednog stanja u Tokiju na četiri druge oblasti širom zemlje.

U Tokiju je više od 14.000 pacijenata sa blagim simptomima trenutno izolovano kod kuće, što je 10 puta više nego pre mesec dana, a oko 8.400 pacijenata čeka na krevete u bolnicama ili posebnim hotelima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.