U trendu

Nova reč za sve koji ignorišu mere zaštite – kovidioti

Skovana je nova reč koja opisuje sve one koji se ne pridržavaju mera zaštite protiv novog koronavirusa ili se pak bezobrazno ponašaju u prodavnicama i kupuju ogromne količine hrane i potrepština ostavljajući prazne police. Reč kovidiot, koja je već ušla u urbani rečnik, nastala je spajanjem reči Kovid-19, zvanične oznake bolest koju uzrokuje ovaj virus, i stare i dobro poznate reči – idiot.

Kovidioti su tako svi oni koji napuštaju samoizolaciju i tako ugrožavaju zdravlje i živote drugih, oni koji se ne pridržavaju obaveznog razmaka prema drugima, ali i oni koji u panici pune svoja kolica u prodavnicama tako da drugima ne ostane ništa ili prodavci koji podižu cene proizvoda.

Posebna vrsta kovidiota su, na primer, oni koji organizuju zabave ili idu na njih. Većina američkih studenata nije želela da se odrekne tradicionalnih žurki na sunčanim lokacijama za vreme prolećnih praznika usprkos upozorenjima o zarazi, tako da je broj inficiranih dodatno porastao.

Kovidiotima se nazivaju i oni koji učestvuju u izazovima koji se šire po društvenim mrežama, pogotovo među mladima. Njih je dodatno popularizovao 26-godišnji Kodi Fister, američki „ser“, koji je lizao je proizvode u prodavnici i govorio: „Ko se boji koronavirusa još?“.  Pritom se, naravno, snimao i objavio video koji su prijavili mnogi, ne samo iz SAD-a, nego i iz Holandije, Irske i Britanije, saopštila je policija iz američkog grada Varentona koja ga je optužila za terorizam.

Kodi nije prvi kovidiot koji je postao viralan – još ranije je jedna devojka lizala WC šolju u avionu kako bi pokazala da se ne boji korone i izazvala druge da čine isto.

Da bi takvih kovidiota bilo što manje, kineske vlasti su donele novu odluku. Kako je na Tviteru napisao australijski dopisnik Majkl Smit. Svima koji dolaze iz inostranstva, pa tako i njemu, nametnuta je 14-dnevna izolacija. Kao da kazne zatvorom nisu dovoljne, policija je onima u karantinu instalirala alarm iznad vrata u stanu u Šangaju. Iz stana smeju nakratko samo četiri puta dnevno da otvore vrata i to u posebno određeno vreme – da bace smeće i preuzmu hranu, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.