NVO: Katastrofalan položaj beskućnika u Beogradu tokom pandemije, Grad hitno da pomogne

Organizacije civilnog društva upozorile su danas na „katastrofalan“ položaj beskućnika u Beogradu tokom pandemije korona virusa i pozvale gradsku vlast da im „hitno pruži zaštitu“.

U saopštenju povodom 10. decembra, Medjunarodnog dana ljudskih prava, ocenjuje se da položaj beskućnika u glavnom gradu „dodatno komplikuje činjenica da Prihvatilište za odrasla i stara lica od 15. marta do 16. novembra nije prihvatalo upute centara za socijalni rad u Beogradu kojima se beskućnici upućuju na smeštaj u tu ustanovu“.

„Prema podacima kojima raspolažemo, u pomenutom periodu Prihvatilište je primilo najmanje 43 uputa za privremeni smeštaj od kojih niti jedan nije realizovan“, upozorile su nevladine organizacije.

Pozvale su gradjane da dostave pomoć beskućnicima u vidu odeće, hrane ili novčanih donacija na adresu ADRA Srbija, u Ulici Radoslava Grujića 4.

„Kako bi se pomoglo našim sugradjanima koji su trenutno bez krova nad glavom, neophodno je sakupiti mušku odeću, naročito jakne, pantalone, trenerke, duskeve i čarape, i toplu žensku odeću (pantalone i zimske jakne), zimsku obuću, ćebad, vreće za spavanje, rančeve, suvu i konzerviranu hranu i sredstva za higijenu. Moguće je donirati i novac, a broj računa je 265-6030310000270-03“, stoji u saopštenju.

Poziv su uputile organizacije ADRA Srbija, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Izlazak, KlikAktiv, Lice Ulice, Solidarna kuhinja i Združena akcija Krov nad glavom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.