Oksford: Vakcine štite od brazilskog, problem južnoafrički soj

LONDON – Prema novoj studiji britanskog Univerziteta u Okfordu, postojeće vakcine mogu zaštititi od brazilske mutacije korona virusa, a soj koji je prvi put pronađen u Južnoj Africi predstavlja trenutno najveći problem za proizvođače vakcina, prenosi Rojters.

Naučnici u ovom istraživanju koristili uzorke krvi ljudi sa antitelima koja su generisana i infekcijom KOVID-19 i vakcinama Oksford/AstraZeneka i Fajzer/BioNtek, koje se koriste u Britaniji.

Rojters prenosi da su podaci iz studije pokazali skoro trostruko smanjenje nivoa virusne neturalizacije antitelima koja generišu vakcine za varijantu P.1 Brazil, slično smanjenju viđenom kod soja koji je prvi put identifikovan u Kentu u Britaniji.

„Ovi podaci sugerišu da antitela izazvana prirodnim putem i vakcinama i dalje mogu da neutrališu ove varijante, ali na nižim nivoima. Važno je da je brazilski soj možda manje otporan na ova antitela nego što se prvo strahovalo“, poručuju sa Univerziteta Oksford.

Rojters prenosi da mutacija koja je prvi put identifikovana u Južnoj Africi, pokazuje znatno veće smanjenje neutralizacije virusa, koje je devetostruko kod vakcine Oksford/AstraZeneka, a 7,6 puta manje kod primene vakcine Fajzer/BionTek.

Britanski autori studije rekli su da bi razvoj vakcina protiv južnoafričkog soja, poznatog kao B.1.351, trebalo da bude najveći prioritet za naučnike koji se bave razvojem vakcina u svetu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.