U trendu

OPEK će odustati od dogovorenog povećanja proizvodnje?

LONDON – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) mogla bi da otkaže ranije dogovoreno povećanje proizvodnje nafte za 400.000 barela dnevno u narednih nekoliko meseci, otkrio je kuvajtski ministar nafte Mohamed Abdulatif al-Fares.

„Tržišta usporavaju. Budući da je krenuo četvrti talas kovida-19 u nekim regionima, moramo da budemo oprezni i da preispitamo ovo povećanje od 400.000 barela dnevno. Može doći i do stopiranja povećanja“, rekao je al-Fares za Rojters na jednom državnom događaju u Kuvajtu u nedelju.

Naveo je da se istočnoazijske ekonomije i Kina i dalje suočavaju sa neizvesnostima i teškoćama zbog pandemije i pozvao na oprez s preduzimanjem daljih koraka u pogledu globalne proizvodnje nafte.

Članice OPEK-a i njeni saveznici razgovaraće o tome sledeće nedelje.

Nakon izvesnih neslaganja, grupa nazvana OPEK+ dogovorila se u julu da svakog meseca, počev od avgusta, povećava proizvodnju nafte za 400.000 barela dnevno, jer su tadašnja tržišna kretanja ukazivala na rast globalne potražnje. Prema tom dogovoru, postepeno povećavanje pumpanja bi se sprovodilo do septembra 2022, do kada bi, kako je procenjeno, proizvodnja nafte trebalo da se vrati na nivo pre kovida-19.

Američka administracija je ovog meseca zatražila od OPEK-a i saveznika da dodatno pojačaju proizvodnju kako bi se obuzdao rast cena benzina i nestašice u SAD, ocenjujući aktuelni plan te grupacije o povećanju proizvodnje kao nedovoljan.

Vašington je kategoričan u stavu da rastuće cene motornih goriva predstavljaju pretnju globalnom ekonomskom oporavku.

Kuvajtski ministar nafte kaže, međutim, da su mišljenja članica OPEK+ po tom pitanju različita.

„Održavaju se sastanci sa zemljama OPEK -a, posebno sa članicama Saveta Persijskog zaliva za saradnju i za sada postoje različiti stavovi o tome kako da se reši ovo pitanje“, rekao je al-Fares, ne ulazeći u detalje.

Ranije ovog meseca, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smanjila je svoje prognoze o globalnoj potraži za naftom u 2021. godini, navodeći kao razlog brzo širenje delta varijante korona virusa i njen uticaj na svetsku ekonomiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.