U trendu

Svetske berze mahom u padu, nafta skuplja

BANGKOK – Azijske berze su danas uglavnom u padu nakon što je problematični kineski investitor u sektoru nekretnina, Evergrande, upozorio kasno u petak da bi mogao da ostane bez novca.

Investitore na tržištima kapitala takođe muče neizvesnosti u vezi sa najnovijim sojem korona virusa i nedefinisan tajming u kojem će američke Federalne rezerve (FED) okončati svoj program podrške privredi.

Indeks Hongkoške berze je potonuo za 1,8 posto, odnosno za 417,31 poen na 23.349,38 boda, Šangaj Kompozit je krenuo u rikverc nakon jutoršnjeg rasta na otvaranju trgovanja, spustivši se za 18,13 poena na 3.589,31 poena, a u Tokiju je indeks Nikei 225 pao za 0,4 posto na 27.927,37 poen, izveštava agencija AP.

Takođe je opao referentni indeks indijske berze za 0,9 procenata, kao i tajvanski, dok je tajlandsko tržište zatvoreno zbog državnog praznika.

Nasuprot tome, indeks Sidnejske berze S&P/ASX 500 zaključen na nešto višem nivou, ojačavši za 0,1 procenat na 7.245,10 poena, dok je seulski Kospi porastao za 0,2 posto na 2.973,25 bodova.

Kineski regulatori pokušavaju da ponovo uliju sigurnist investitorima nakon što je Evergrande, jedan od najvećih kineskih građevinara, saopštio da bi mogao da ostane bez novca za „izmirivanje svojih finansijskih obaveza“, mučeći se da smanji pritisak duga teškog 310 milijardi dolara.

Postoji strah da bi ovaj neodrživi nivo duga u sektoru nekretnina mogao da izazove finansijsku krizu. Peking želi da izbegne spasilački paket pomoći, ali je takođe malo verovatno da će dozvoliti da situacija eskalira u problem koji bi prerastao u krizu.

Kineski zvaničnici su izdali više saopštenja u kojima se kaže da je kineski finansijski sistem jak, da su stope neizvršenja obaveza niske, te da je većina građevinskih firmi finansijski zdrava i da će tržište zaduživanja u zemlji i dalje normalno funkcionisati.

Akcije Evergrandea su pale za 9,8 odsto jutros, što je doprinelo padu Hang Seng indeksa u Hong Kongu na 23.467,42 poena.

Kineski tehnološki gigant Alibaba, koji trpi udarce na ovu industriju sa više strana, takođe je povukao referentni indeks u Hong Kongu naniže, izgubivši 5,4 posto vrednosti posle saopštenja kompanije o smeni glavnog finansijskog direktora, Megi Vu, i reformi svog poslovanja onlajn trgovine.

Prošlonedeljna volatilnost na Vol Stritu rezultirala je time da su cene akcija u petak zaključene u minusu, pošto su različiti izveštaji sa tržišta rada u SAD izazvali još jedan nalet rasprodaja.

Opšti indeks S&P 500 je zatvoren u padu od 0,8 odsto, na 4.538,43 poena, industrijski Dau DŽons je oslabio za 0,2 posto na 34.580,08 bodova, a tehnološki Nasdak Kompozit je pao za 1,9 procenata na 15.085,47 poena, dok se indeks malih i srednjih preduzeća Rasel 2000 stropoštao za 2,1 posto na 2.159,31.

Izveštaj o zapošljavanju u SAD objavljen u petak, jedan od najpomnije praćenih ekonomskih podataka na Vol Stritu svakog meseca, pokazao je da su poslodavci dodali samo 210.000 novih radnih mesta u novembru. Ekonomisti su očekivali mnogo veću cifru od čak 530.000 novozaposlenih. Razočaravajući podatak je izazvao zabrinutost da bi privreda mogla da stagnirati dok inflacija nastavlja rast. To je najgori scenario koji ekonomisti nazivaju „stagflacija“, čija je verovatnoća još neizvesnija s pojavom omikron soja virusa.

Na robnim berzama, američka referentna nafta WTI se oporavila za 1,22 dolara na 67,48 dolara po barelu na elektronskom trgovanju na berzi u Njujorku, nakon pada u petak za 24 centa na 66,26 dolara.

Severnomorska nafta Brent je poskupela za 1,23 dolara na 71,11 dolara po barelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar