Toči: Nakon pandemije Z.Balkan će se još više približiti EU

BRISEL, 6. maja ( Tanjug) – Zapadni Balkan neće ”otploviti” na Istok, oni žele da ostanu čvrsto u Evropi i baš zato EU ne sme samo stateški da se posveti regionu, već da se fokusira na reforme kao put napred, piše Natali Toči, a prenosi ”Politiko”.

Direktorka italijanskog Instituta za spoljne poslove i specijalna savetnica šefa diplomatije EU Žosepa Borela, a ranije i Federike Mogerini, Natali Toči u autorskom tekstu za portal ”Politiko” ocenjuje da će se nakon pandemije COVID19 Zapadni Balkan još više približiti EU, ali pod uslovom da sama Unija ”odlučno krene u tom pravcu” i to već sa današnjim samitom lidera EU Zapadnog Balkna.

Toči kaže da tokom pandemije iz regiona nisu stizale ”sreće vesti”, počev od kineskog ”korišćenja krize” za ”podizanje uloga” na Zapadnom Balknu, preko ”instrumentalizacije epidemije” i ”koncentracije moći” kroz vanredno stanje od strane predsednika Srbije, do političke krize na Kosovu izavene padom vlade u Prištini.

”Ovakva dešavanja nisu ništa novo na Zapadnom Balkanu. Kao i u Orbanovoj Mađarskoj, epidemija korona virusa je samo još više osvetlila put na kojem se neke od ovih zemlja već nalaze”, piše Toči.

Ona smatra da Zapadni Balkan ”klizi” u autoritarizam već desetak godina, a da je pandemija pokazala dodatnu fragilnost državnih sistema u regionu.

”Rizik nije u tome da će Zapadni Balkan otploviti u kineski El Dorado. Rizik je da će region potonuti socijalno, ekonomski i demokratski pod težinom epidemije i sopstvene realnosti”, smatra Toči.

Ona ocenjuje da će se u ”post pandemijskom opravku” regioni okrenuti svojim susedima i da je to prilika koju EU ne sme da propusti kada je u pitanju Zapadni Balkan.

”U sve više regionalizovanom svetu, Zapadni Balkan može jedino da se priključi i na kraju i uključi u EU”, smatra Toči.

Obnovljenu posvećenost EU regionu Natali Toči vidi i otvaranju pristupnih pregovora sa Sevrenom Makedonijom i Albanijom, davanju značajne finansijske, ali i programske podrške i izboru EU specijalog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine.

”Sada se mora obezbediti da ta obnovljena posvećenost ne bude po cenu podrške demokratiji u regionu”, upozorava Toči.

Ona naglašava da EU posvećenost regionu ne sme da bude izazvana ”strahom od okretanja Zapadnog Balkana Kini” niti da ”podilazi regionalnim liderima”.

Dodaje i da se značajna sredstva koja se izdavaju za Zapani Balkan moraju usloviti reformama.

”Udvostručavajući svoju posvećenost regionu, EU mora da udvostruči i insistiranje na reformama. To bi gtebalo da počne nadzorom nedavno sporvedene centralizacije izvršne moći i zahtevom za uklanjanjem iste.

Ograničenja na građanska prava i zloupotrebe u rukovanju ličnim podacima trebalo bi da budu slični tretman”, zaključuje Natali Toči u tekstu za ”Politiko”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.