U trendu

U slucaju odbijanja vakcine oficirima vojske SAD preti otkaz

VAŠINGTON – Oficiri američke vojske koji odbiju da se vakcinišu protiv korona virusa mogli bi biti suspendovani sa svojih dužnosti, a eventualno i otpušteni, saopštila je danas američka vojska.

Nakon što je Uprava za hranu i lekove u avgustu u potpunosti odobrila vakcinu Fajzer/BajonTek, ministar odbrane SAD Lojd Ostin naredio je da se svi aktivni pripadnici službe moraju vakcinisati.

Vojska je saopštila da je počela sa primenom ove naredbe krajem avgusta, navodeći da bi vojnici mogli da zatraže izuzeće po legitimnim medicinskim, verskim ili administrativnim osnovama, prenosi Rojters.

Međutim, komandiri, major narednici, prvi narednici i oficiri na položajima sa liste za odabir komande koji odbiju da budu vakcinisani, a ne prilože dodbrenje za izuzeće, mogu biti suočeni sa suspenzijom ili otpuštanjem iz vojne službe ako definitivno odbiju imunizaciju, navodi se u saopštenju Pentagona.

„Ovo je doslovno pitanje života i smrti za naše vojnike, njihove porodice i zajednice u kojima živimo“, predočio je sekretar za zdravstvo u ministarstvu odbrane SAD Rejmond Skot Dingl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.