U trendu

Zabrinjavajuće otkriće: Virus je aktivan u ovom organu i kada ga više nema u plućima

Virus Sars-Cov-2, koji je odgovoran za pandemiju Covid-19, aktivan i u suzama zaraženih pacijenata, pokazalo je istraživanja Nacionalnog Instituta za Infektivne Bolesti Spalancana”, u Rimu, a objavljeni u časopisu “Annals of Internal Medicine”

Polazeći od brisa uzetog iz oka zaraženog pacijenta, koji je imao bilaterali konjuktivitis, istraživači su uspeli da izoluju virus, pokazujući tako da se on može razmnožavati, ne samo u respiratornim organima, već i u oku, prouzrokujući konjuktivitis.

Ovo otkriće ima važne implikacije za opšte zdravlje, pa je rezultat do kojeg su došli italijanski lekari, prosleđen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

„Ovo istraživanje pokazuje da oči nisu samo jedan od ulaznih vrata virusa u telo, već i potencijalni izvor zaraze”, izjavila je Končeta Kastileti, članica operativne jedinice u laboratoriji klinike Spalanzani u Rimu.

Otkriće je potvrdilo da je neophodno obezbediti odgovarajuća zaštitna sredstava i za lekare oftamologe, za koje se do sada smatralo da su relativno sigurni od rizika zaraze koronavirusom.

Istraživanje je potvrdilo da brisovi oka mogu biti pozitivni na infekciju virus i u slučaju kada na uzorcima iz respiratornog sistema nema vise vidljivih tragova virusa.

Tri nedelje nakon hospitalizacije pacijenti kod kojih se zaraza testira putem brisa iz respiratornih organa, su negativni na COVID19, dok je uzorak iz brisa oka bio i dalje slabo pozitivan i do 27 dana od početka hospitalizacije.

Biće potrebna dalja istraživanja kako bi se proverilo koliko dugo je virus u suzama aktivan i potencijalno zarazan.

„Ovo je još jedna kockica u mozaiku koji sastavljamo pokušavajući da otkrijem komplikovanu tajnu ovoga virusa“ rekla je generalna direktorka Spalancanija, Marta Branka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.