U trendu

Zambiji od Srbije 50.000 doza vakcina protiv vursa korona

LUSAKA – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković posetio je danas Zambiju povodom donacije Srbije toj afričkoj zemlji, koja se sastoji od 50.000 doza vakcina protiv korona virusa.

Selaković se u Lusaki, prestonici Zambije, s obzirom da nova vlada još nije formirana, a stara je u tehničkom mandatu, sastao sa v.d. ministrom spoljnih poslova Čalve Lombeom koji je izrazio veliku zahvalnost Srbiji i srpskom narodu na donaciji i ponovio čvrtsu i jasnu podršku Zambije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Kako je naveo Selaković, na tom sastanku je razgovarano i o podizanju nivoa diplomatskog prisustva, odnosno o izboru srpskog ambasadora u Lusaki, ali i o mogućnosti otvaranja ambasade Zambije u Beogradu.

„Zambija je trenutno u usponu u ovom regionu i postaje epicentar ekonmskog delovanja čitavog regiona na jugu Afrike, a ujedno je i naš tradicionalni prijatelj i partner“, kazao je Selaković dodajući da je Zambija ujedno i država sa kojom u budućnosti naša zemlja treba da iskoristi šansu za unapređenje odnosa na svim poljima.

Tokom sastanka, Selaković je Lombeu predao i čestitku predsednika Aleksandra Vučića novoizabranom predsedniku Zambije Hakaindu Hišilemi, u kojoj se, između ostalog, navodi da su prijateljstvo i solidarnost dve zemlje i dva naroda započeli pre mnogo decenija, kao i da srpski narod nikada neće zaboraviti podršku Zambije našoj zemlji u poštovanju međunarodnog prava nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Selaković je podsetio da je današnja njegova poseta Zambiji druga poseta toj zemlji u roku od dva meseca, kao i da je prvi put u poseti bio kao izaslanik predsednika Vučića na sahrani prvog predsednika Zambije Keneta Kaunde.

„Zambija je tradicionalni prijatelj Srbije“, kazao je Selaković i u tom smislu podsetio da je Zambija jedna od šest zemalja koja je 1992. godine u UN „podigla ruku protiv suspenzije tadašnje SR Jugoslavije iz članstva u Ujedinjenim nacijama.

Osvrćući se na prvi dan posete zemljama na jugu Afrike, u kojem je pre Zambije posetio Zimbabve, šef srpske diplomatije je kazao da je doček u Zimbabveu pokazao to koliko afričke zemlje pridaju važnosti odnosima sa Srbijom.

Naveo je da se prema onome kako je ministar spoljnih poslova Zimbabvea Frederik Šava govorio o podršci koju ta zemlja pruža Srbiji može videti da su zauzeli čvrst stav prema ključnim nacionalnim i državnim interesima naše zemlje i naroda kojeg se drže više od 30 godina, kao i da tu poziciju neće menjati.

Selaković se osvrnuo i na razgovor u Narobiju sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Kenije i kazao da se iz ova tri sastanka može zaključiti da zemlje iz Afrike prepoznaju ono što radi predsednik Vučić, Vlada Srbije, odnosno uspehe Srbije na unutrašnjem i spoljašnjem planu.

„Beograd ponovo postaje centar regiona, ne samo po svojoj političkoj stabilnosti, ekonomskoj aktivnosti, što imamo ekonomski rast koji će biti među tri najveća u Evropi, već i po tome što naši stari, tradicionalni prijatelji to prepoznaju, vrednuju i žele da se vraćaju ponovo u Beograd i otvaraju svoje ambasade“, kazao je šef srpske diplomatije ističući da je otvaranje takvih ambasada nova šansa za razvoj i političke, ali i ekonomske saradnje.

„To će nam pomoći i da jačamo saradnju na multinacionalnom planu sa tim zemljama, ojačamo podršku teritorijalnom suverenitetu i integritetu Srbije, ali i ozbiljnu šansu za naše privrednike u oblastima poljoprivrede, farmaceutske industrije, sistemu odbrane…“, naveo je.

Selaković kaže i da je zapaženo da Srbija poklanja pažnju odnosu sa državama Afrike i istakao da narodi tih država to veoma poštuju i cene.

„To je važno jer nismo u situaciji da im samo nešto tražimo, da ih zovemo kada nam je potrebna pomoć, ovoga puta smo mi ti koji pomažemo onoliko koliko možemo“, kazao je.

Šef srpske diplomatije će posetu Africi nastaviti sutra i to posetom Angoli i Namibiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.