Buve u krevetu

Kao da nam je malo briga pa nam fale još samo problemi sa buvama u krevetu. Ove napasti su u poslednje vreme doživele ponovnu ekspanziju i ozbiljno počele da narušavaju naš mir tokom noći.
Više dosadne nego po zdravlje opasne, buve se javljaju svuda gde ima kreveta. Jedno je sigurno, koliko god bezopasne bile, one su podstanar kog niko ne bi želeo u svom domu i krevetu.
Buve iz kreveta i opšte zdravlje
"Ono što ujedi ovih neželjenih gostiju najpre izazivaju jeste psihički bolno iskustvo. Međutim, postoje i osobe koje su alergične na ujed buva, a češanje zbog svraba može prouzrokovati sekundarnu infekciju. Nije ipak poznato da ujed buve izaziva zaraznu infekciju", ističe dr Ričard Polkok, saradnik u istraživanjima koja se sprovode na Harvardovom odseku za opšte zdravlje u Bostonu. Dr Polkok ističe da nema razloga za brigu čak ni ukoliko je vaš novi "podstanar" pre toga imao drugu žrtvu koja pati od neke teže bolesti poput hepatitisa B ili hepatitisa C, malarije i slično, jer vam ništa od toga ne može preneti.
Pa ipak, ovi neželjeni stvorovi i te kako postaju teret kada među ljudima počne da se širi panika prilikom procesa njihovih odstranjivanja. "Veliki je broj osoba koje, bez obzira na to da li stvarno imaju problema sa buvama ili samo nagađaju, koriste sredstva za uništavanje insekata, kako u domovima tako i u svojim krevetima. Usled neinformisanosti o sastojcima tih sredstava, ljudi mogu sebe bespotrebno izložiti nečemu što, ukoliko se ne upotrebi adekvatno, može imati daleko ozbiljnije posledice po njihovo zdravlje nego što mogu zamisliti", upozorava doktor Polkok.
Zbog toga svi stručnjaci savetuju da, ukoliko ste sigurni da se u vaš krevet uselio novi podstanar, unajmite osobu čija je to profesija i na taj način rešite problem u najkraćem mogućem roku, a pri tom sačuvate svoje zdravlje.
Ukolko se ipak odlučite da čitavu stvar uzmete u svoje ruke, evo nekoliko saveta koji vas mogu izvesti na pravi put i koji će dati rezultate bez narušavanja vašeg zdravlja.
Dobro upoznajte svog "neprijatelja" (konsultujte dostupnu vam literautur, internet i slično).
Prilikom posete hotelima i sličnim objektima, obavite kontrolu prostorije u kojoj se nalazite kako biste izbegli potencijalno unošenje buva u svoj dom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike