U trendu

Epohalno otkriće: usporite biološko starenje!

Kada se ograniči unos kalorija u organizam, može se usporiti starenje. Ovo nije fraza iz naučnofantastičnih filmova nego rezultati jednog naučnog istraživanja.

Prethodna istraživanja na crvima, muvama i miševima pokazala su da ako se ograniči unos kalorija u organizam, usporava se starenje.

Istraživači sa privatnog Univerziteta Djuk u gradu Daramu, u američkoj saveznoj državi Severna Karolina, hteli su da provere da li ograničenje unosa kalorija može da uspori biološko starenje kod ljudi. Istraživanjem je rukovodio dr Danijel Belski, docent na Univerzitetu.

Kako tvrde istraživači, ovo je prva studija koja testira da li kalorijske restrikcije mogu da uspore biološko starenje ljudi, a da to može egzaktno da se izmeri i izračuna.

Biološko starenje je postepeno i progresivno pogoršanje sistema u organizmu koje se javlja sa godinama starenja.

Istraživači su pošli od logične pretpostavke da ako bismo na neki način „usporili brzinu biološkog starenja“, onda bismo mogli da sprečimo ili barem odložimo početak mnogih bolesti povezanih sa starenjem i smetnjama u razvoju.

Istraživači su pratili zdravstveno stanje 145 osoba koje su za 12 odsto smanjile unos kalorija tokom dve godine istraživanja i zdravstveno stanje kontrolne grupe od 75 osoba koje nisu ograničavale unos kalorija u organizam.

Na početku studije, prosečna biološka starost učesnika u obe grupe bila je 37 godina, a njihova hronološka starost – bila blizu 38 godina. Biološka starost je proračunata tako što su mereni i preračunati ukupni nivo holesterol, visina krvnog pritiska i nivo hemoglobina u krvi na početku i tokom istraživanja.

Foto: LuckyLife11/Pixabay.com

Tokom dve godine praćenja, biološka starost povećana je u proseku za 0,11 godina na svakih 12 meseci u grupi s ograničenjem kalorija i u proseku za 0,71 godinu za svakih 12 meseci u kontrolnoj grupi. Ovo je, kako tvrde istraživači, statistički značajna razlika između grupa.

Rezultati istraživanja pokazali su da može da se nađe šablon za razvoj i vrednovanje terapije dizajnirane tako da imitira efekte kalorijskih ograničenja na starenje u cilju sprečavanja hroničnih bolesti.

Pokazalo se na još jedan način da zdrava ishrana i zdrava telesna težina doprinose sprečavanju ili usporavanju raznih hroničnih bolesti.

Studija je nedavno objavljena u više stručnih časopisa koji se bave gerontologijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar