U trendu

Kako bezbrižno podneti prirodno starenje?

Zdravo starenje je „vruća“ tema. Bez obzira na to da li ste zabrinuti zbog povećanja telesne težine, seksualnog zdravlja ili hroničnih bolesti, ključ za zdravo starenje jeste zdrav način života.

Izbor raznovrsne zdrave hrane i vežbanje temelji su zdravog života. Kontrola veličine porcija i uključivanje fizičke aktivnosti u svakodnevnoj rutinu može ići daleko u pravcu promovisanja zdravog starenja.

Ako interesovanje za zdravo starenje vodi ka razmatranju terapija protiv starenja – kao što su restriktivne dijete, dodaci ili skupi tretmani koji zahtijevaju odlaganje ili čak obrtanje procesa starenja – budite oprezni.

Nema brzog rešavanja kada se radi o zdravom starenju. Znajte šta kupujete i znajte kako da prepoznate sumnjive šeme. Često terapije „nadrilekara“ ili raznih „nazovistručnjaka“ i „čudotvorni preparati“ protiv starenja – ne ispunjavaju očekivanja.

Zdrava penzija

Da li planirate šta ćete tokom penzije i da li ste spremni da izvršite tranziciju? Mogo toga možete učiniti kako biste osigurali zdravo penzionisanje.

Počnite tako što ćete naučiti šta da očekujete dok starite, kao što su promene u mišićnoj masi, seksualnim mogućnostima, vizija o kardiovaskularnom zdravlju. Na kraju krajeva, vaši snovi o zdravom penzionisanju verovatno zavise od dobrog zdravlja.

Razmotrite načine za održavanje zdravog penzionisanja. Usredsredite se na smanjenje rizika od pada, ostanite sigurni za volanom i poboljšajte svoje pamćenje stalnim fizičkim i mentalnim aktivnostima.

Još jedan važan aspekt zdravog penzionisanja jeste dugotrajna briga. Razmislite o svojim opcijama šta ako se „nešto desi“ u životu i u zdravlju, što se može očekivati, a ne „da se iznenadite“. Imajte „varijantu“ kako platiti neki iznenadni trošak i slično.

„Zavisni seniori“

Zavisnimm starijim osobama (sa invaliditetom ili teškim bolestima, uz ograničeno kretanje) kontinuirana briga često se može pružiti kod kuće. Zapravo, pravi tip usluga kućne nege za zavisne seniore može promovisati nezavisnost i osigurati najviši mogući kvalitet života.

Ako razmišljate o svojim potrebama dok starite, istražite širinu usluga dostupnih zavisnim seniorima. Na primer, usluge kućne nege mogu osigurati zavisne seniore asortimanom pomoći: medicinska nega, fizikalna terapija, savetovanje o ishrani, podrška za kućnu negu, dostava hrane i usluga druženja.

Da biste sami sebi pomogli da sortirate opcije za zavisne seniore, postavite pitanja. Saznajte o kvalifikacijama agencije ili osoba koje se bave kućnom negom, kvalitetu brige, troškovima i specifičnim uslugama. Što više znate, to će biti lakše izabrati najbolju agenciju ili pružaoca usluga za vaše potrebe.

Ne zaboravite da ako vam je potrebna kućna nega i stalna pomoć zbog bolesti (vid, sluh, kretanje…), možete ostvariti novčanu naknadu kao dodatak penziji kako biste finansirali dodatnu kućnu negu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)