U trendu

Koliko često bi trebalo da se tuširamo?

Različita su mišljenja o tome koliko se puta nedeljno treba tuširati.

U zavisnosti od vašeg tipa kose ili kože, možda je dobro da se tuširate svaki dan, ali ako imate osetljivu kožu, onda se to nikako ne preporučuje.

Istraživanja koja su provedena prošle godine pokazala su da se četiri od pet žena ne tuširaju svaki dan, a trećina može tri dana da izdrži bez pranja, prenosi Independent. Rezultati istraživanja, sprovedeni od strane naučnika na Mančesterskog Univerziteta u Edinburgu, pokazuju da tri četvrtine ispitanika obave jedno tuširanje ili kupanje na dan.

Postavlja se pitanje da li je to previše i postoji li pravi broj odlazaka pod tuš nedeljno?

Prema profesoru Stefanu Šumaku, treba se tuširati samo onda kada je to potrebno.

– Svakodnevno tuširanje postala je uobičajena rutina zadnjih 50, 60 godina otkako su izmišljeni tuševi. Razlog tome je pritisak društva, a ne stvarna potreba. Samo su žlezde ispod pazuha i one na preponama te koje proizvode miris. One nisu po celom telu – objasnio je profesor.

Šumak je takođe upozorio da svakodnevno tuširanje toplom vodom može uzrokovati više štete nego koristi.

– Prekomerno pranje dovodi do smanjenja masnoće na koži – telo se oslobađa prirodnih ulja koje imaju ulogu zaštite kože. To dovodi do toga da koža postaje dostupnija virusima i bakterijama pa se mogu pojaviti simptomi kao što su svrab kože i ekcemi.

Profesor Džon Okford se slaže sa svojim kolegom.

– Dokle god često perete ruke i obraćate pažnju na područje ispod pojasa, kupanje i tuširanje svaki drugi dan neće učiniti nikakvu štetu – zaključio je profesor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.