U trendu

Plastične operacije i gubitak vida

Istraživači upozoravaju da osobe koje se podvrgavaju plastičnim zahvatima na licu kako bi bolje izgledale – mogu imati ozbiljna oštećenja vida usled retrogradnih okluzija očnih arterija.

Oni navode primer šest pacijenata koji su se podvrgnuli dermal filer injekcijama u predelu lica. Te injekcije sadržale su hidrofilni gel, kolagen, silikon ili drugi nepoznati materijal. Kod svih pacijenata razvijene su retrogradne arterijske okluzije, izazivajući pri tom privremeni ili trajni gubitak vida na jednom oku.

Istraživači ističu da su dermal filer injekcije „popularna“ uobičajena procedura u estetskoj praksi jer su minimalno invazivne, mogu jednostavno i brzo da se izvode, a generalno imaju predvidive ishode, barem u dermatologiji.

Navode se rezultati malog posmatranja grupe pacijenata sa akutnim gubitkom vida, koji su primljeni u jednu univerzitetsku bolnicu u Njujorku.

Lepota u oku posmatrača

Četiri pacijenata su primila injekcije u predelu nazalnog mosta, jedan u čelo, a jedan u plitko udubljenje na strani lobanje. Kod tri pacijenta (muškarac star 31 godinu i žene stare 20, odnosno 26 godina) primećeni su simptomi koji uključuju otok očnih kapaka, ptozu, odnosno spuštenost gornjeg kapka, proptozu, odnosno izbočenje oka kroz očne šupljine prema napred, a u dva slučaja je zabeležen relativni aferenti defekt zenice.

Kod ovih pacijenata je otkriveno da imaju okluzije zadnje cilijarne arterije sa prednjom ishemijskom optičkom neuropatijom. Njihova oštrina vida kretala se u rasponu od 20/25 do 20/200.

Četvrti pacijent, muškarac star 20 godina, imao je relativni aferenti defekt zenice, kao i višestruke retinalne arterijske okluzije, uz oštrinu vida od 20/200. Preostala dva pacijenta imala su okluzije oftalmološke arterije, a jedan je imao i okluziju srednje cerebralne arterije. Niko od ovih pacijenata nije imao jasnu percepciju svetla u problematičnom oku.

Na ponovnom pregledu nakon nekog vremena, od tri pacijenata sa okluzijom zadnje cilijarne arterije, dva su zabeležila oporavak oštrine vida na 20/20, ali se stanje jednog pacijenta pogoršalo sa 20/25 na 20/40.

Pacijenti sa višestrukom okluzijom retinalne arterije imali su delimično vizuelno poboljšanje, ali kod dva pacijenta sa okluzijom oftalmoloških arterija primećen je trajni vizuelni gubitak.

Istraživači zaključuju da vizuelne prognoze zavise od pogođene arterije.

Upozorenje

Još jednom upozoravamo da nestručno izvedene plastične operacije radi ulepšavanja mogu biti opasne po zdravlje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike