Priprema kože za sunčanje

Leto je stiglo! Sanjarimo o godišnjem odmoru i suncem okupanim plažama, o moru i izležavanju na pesku. Uprkos svim upozorenjima o mogućim rizicima od preteranog izlaganja sunčevim zracima, i dalje je u trendu biti preplanuo; pored toga, mnogim ženama se čini da izgledaju lepše, zdravije, mlađe i atraktivnije ako su preplanule. Ovaj lep izgled odnosi se samo na ravnomernu pocrnelost, bez „izgorelih“ delova i „ćevapa“. Da biste postigle takvu preplanulost, dobra je ideja da već sada počnete da pripremate kožu za sunčanje – evo kako.
Piling: pilingom na brz i efikasan način oslobađate svoju kožu odumrlog površinskog sloja. To je najlakše uraditi tokom tuširanja, uz pomoć lufa rukavice i specijalnog pilinga za telo. Za lice bi, naravno, trebalo koristiti specijalan preparat namenjen pilingu lica. Tako ćete ukloniti odumrle ćelije, ali i poboljšati krvotok, pa će vaša koža biti rumena i sveža, i spremna da ravnomerno potamni.
Korisno bi bilo da pojačate (mada ne preterano, naravno) unos vitamina A, C i E. To će smanjiti rizik od crvenila i opekotina od sunca.
Pored pilinga, treba i da nahranite kožu. Lice je dobro tretirati intenzivnom maskom za čišćenje, koja će mu, osim otklanjanja nečistoća, pružiti i vlažnost i nadoknaditi neophodne hranljive materije. Kad je reč o telu, i koža tela se napatila i verovatno isušila tokom zime, pa bi je trebalo svakog dana mazati hranljivim losionom. Tako će i koža vašeg tela dobiti dovoljno vlažnosti i postati meka i svilena i bolje pripremljena za sunčanje. Preporučljivo je da za vrat i dekolte koristite specijalnu masku koja će ovim osetljivim delovima tela pružiti dodatnu zaštitu od štetnog UV zračenja.
Na letovanje idete tek za mesec-dva, već sada želite preplanulu kožu, a ne želite da se izlažete rizicima solarijuma? Tu vam u pomoć priskaču krema ili sprej za samopotamnjivanje. Pre nego što ih upotrebite, bilo bi dobro da „ispilingujete“ telo; nakon upotrebe samopotamnjivača, preko kolena i laktova blago pređite vlažnom krpom i obavezno operite ruke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.