najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Što više braće i sestara – bolji brak?

Nedavno je jedna ekipa istraživača došla do interesantnog zaključka: „Što više braće i sestara imate, manje su šanse da se razvedete, odnosno, imaćete bolji brak.“
Svaki brat ili sestra do broja sedam, smanjuje mogućnost razvoda od 2%. Ovi nalazi su zasnovani na reviziji prikupljenih podataka od oko 57.000 ljudi u Sjedinjenim Državama u periodu između 1972. i 2012. godine.
Iako više od sedam braće i sestara nije obezbedilo dodatnu zaštitu, u rezultatima istraživanja se navodi da to svakako „ne škodi“.
Istraživači sa Ohajo univerziteta kažu da je jedan od najviše iznenađujih nalaza da nije bilo mnogo velike razlike kod jedinaca i osoba koje imaju bar jednog ili dva brata, odnosno sestre.
„Očekivali smo da će ako neka osoba ima braću ili sestre, imati i dodatno iskustvo u vezi sa ličnim odnosima koji su potrebni u braku. Međutim, otkrili smo da se realna priča menja kako se porodična dinamika postepeno menja sa svakim sledećim bratom, odnosno sestrom. Pošto više braće i sestara znači više iskustva u ophođenju s drugima, to izgleda obezbeđuje dodatnu pomoć u bračnom odnosu odrasle osobe“, kaže koautor studije i asistent psihologije Dona Bobit-Zeher.
Pozitivni efekti kod osoba sa puno braće i sestara viđeni su među svim generacijama koje su bile uključene u studiju. Istraživanje nije ispitalo zašto više braće i sestara smanjuje rizik od razvoda, ali za to postoje mnogi razlozi, prema mišljenju koautora studije Doug Dauni, profesora sociologije. Odrastajući u porodici sa braćom i sestrama, razvija se set sposobnosti za pregovore, kao i negativne i pozitivne interakcije. Morate uzeti u obzir tuđe tačke gledišta i naučiti kako da razgovorom rešite probleme. Što više braće i sestara imate, više i mogućnosti imate da vežbate te veštine. To može biti dobra osnova za odnose u odraslom dobu, uključujući i brak.
Iako je studija pronašla vezu – što neka osoba ima više braće i sestara, ima manje šanse za razvod braka – to ne dokazuje i uzročno-posledičnu vezu. Studija je predstavljena na jednom medicinskom skupu, pa podatke i zaključke treba posmatrati kao preliminarne dok ne budu objavljeni u nekom stručnom časopisu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike