U trendu

Zabavite se i vežbajte dok perete zube stojeći na jednoj nozi – čini čuda za organizam

Kada pokušavamo da radimo dve stvari odjednom, skloni smo da stvorimo više haosa nego što uštedimo vremena. Iako većina multitasking ne olakšava uvek život, postoji duet koji ne samo da podupire telo, nego može čak i dočarati koju godinu manje. Govorimo o pranju zuba dok stojimo na jednoj nozi.

Može vam se to u početku činiti bizarnim, balansiranje na jednoj nozi dok perete zube može učiniti čuda. „Naša tela imaju tendenciju da budu jača ili slabija s jedne strane, a naročito kako starimo. Stoga je izuzetno važno ostati uravnotežen“, savetuje Rozalind Frajdberg, instruktorka grupnog fitnesa i specijalistica za aktivno starenje u Life Time Arora.

Zašto dok perete zube?

Zato što ovu rutinu (idealno) radimo nekoliko minuta ujutro i uveče, dajući svom telu dovoljno odmora i vremena za vežbanje.

1. Gradi stabilnost

– Moramo biti u stanju izvući se iz ravnoteže – kaže Frajdberg. Stajanje na jednoj nozi dok perete zube, što zahteva puno ravnoteže, odličan je način da je vežbate. To je zato što balansiranje na jednoj nozi pomaže u radu vaših mišića stabilizatora, kao što su aduktori (unutarnji mišići buitna) i abduktori (spoljnji mišići bedra). Plus: što je bolja ravnoteža, manji je rizik od pada.

2. Trening mozga

Stajanje na jednoj nozi i pranje zuba u isto vrime zahteva puno koordinacije, a to znači da i trenira mozak. Učenje novog pokreta pomaže poboljšanju neuralne plastičnosti (to je sposobnost vašeg mozga da se menja i prilagođava kao odgovor na vaše ponašanje). I što više izazivate svoj mozak, duže će funkcionisati (prema istraživanju Univerziteta Juta).

3. Poboljšava držanje

Kako biste naučili stabilno držanje, morate biti u stanju stajati uspravno i imati dovoljnu napetost tela. Nažalost, sve se to može izgubiti s godinama. Vežbanje pomaže u suzbijanju sve veće zakrivljenosti kičme, koja obično proizlazi iz savijenog držanja.

Ovako se to radi…

Svaki put kad perete zube, premestite težinu na jednu stranu i stanite na jednu nogu. Samo pazite da vežbate ravnomerno na obe noge. Na primer, balansirajte na desnoj strani ujutro kada perete zube, a zatim na levoj strani uveče. Jednostavnije ne može.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar