Da li se štitite od neželjene trudnoće?

Zvuči pomalo čudno da se ovakvo pitanje postavlja odraslim ženama, zar ne? Na kraju krajeva, odrasle žene bi trebalo da su ozbiljne, odgovorne, informisane, da odlično znaju kako da paze na sebe i da to i čine. Nismo u srednjem veku, valjda! Neželjena trudnoća je nešto što se događa nezrelim devojčicama, suviše stidljivim i neozbiljnim da nauče kako da se zaštite, a hormoni im divljaju li divljaju. To se jednostavno ne događa ozbiljnim, poslovnim ženama. Ili se bar tako veruje – statistika pokazuje nešto drugo.

Recimo, pokazuje da je broj abortusa veći kod punoletnih žena nego kod maloletnica (a abortus je definitivno najgore „sredstvo za kontracepciju“). Recimo, da se priličan broj neželjenih trudnoća desi po principu „ma, neću valjda baš ja“, „bilo mi je lepo, mrzelo me da odem u drugu sobu po kondom“, „bili smo na letovanju i nestalo nam kondoma“… Ne bi bilo čudno da ovako nešto pročitate u tinejdžerskom časopisu i da se zapitate da li je moguće da su te klinke baš toliko neozbiljne; ono što je neverovatno (ali, nažalost, istinito) jeste to da se tako neretko ponašaju odrasle žene sa fakultetskom diplomom, one koje su već nekoliko godina (ako ne i duže) zaposlene i same zarađuju za život. Kao da se zaboravlja da jednom može biti sasvim dovoljno da se začne dete; kao da se razmišlja samo o trenutnom uživanju, a ne o tome da li se baš tada želi dete.

Ispitivanja su pokazala da je priličan broj odraslih osoba nedovoljno informisan o sredstvima za kontracepciju; njih 30%, na primer, ne zna kako se koristi dijafragma. Da stvari budu još gore, nigde nema organizovanih predavanja o tome. Lekari ili kao da su previše čedni da bi pričali o tome, ili daju kratke informacije samo o jednom načinu kontracepcije – onom za koji ih pitate. Prema jednom istraživanju, samo pet odsto žena uopšte znaju za „pilulu za dan posle“ i za nju nije čulo od svog lekara (uglavnom čuju za to od prijateljica, ili preko časopisa ili interneta).

Rezultat neozbiljnosti i neinformisanosti? Veliki broj abortusa, ili rađanje neželjene dece koja će uglavnom rasti bez očeva (i sa prilično ogorčenim majkama koje ometaju u karijeri; pojedini poslodavci će čak i otpustiti trudnicu). Buduće majke koje tokom trudnoće nervozu smanjuju alkoholom i cigaretama time ugrožavajući zdravlje deteta. Deca koja rastu samo s jednim roditeljem – a ni taj roditelj ih ne želi nešto posebno. Sve u svemu – jedna neželjena zbrka.

Zato, ma koliko izgledalo apsurdno postavljati to pitanje odraslim osobama: da li se štitite od neželjene trudnoće?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.