U trendu

Dojenje za zdravlje bebe i zdravlje majke

Pojedine mlade majke iz raznih razloga ubrzo posle porođaja prestaju sa dojenjem bebe, a nisu ni svesne da je dojenje bebe višestruko korisno, kako za bebu tako i za njih same, majke.
Razumljivo je da se sa dojenjem prestaje iz zdravstvenih, fizioloških ili medicinskih razloga, ali prestanak dojenja zbog lenjosti ili nekakvog komoditeta (da majke ne kvare figuru, da im se dojke ne opuste, velika obaveza, karijera…) prosto je neprihvatljiv.
Bez obzira na mnoge pokušaje, još nije pronađena veštačka hrana (mleko) koja bi u potpunosti zamenila majčino mleko.
Stručnjaci preporučuju da beba sisa do godinu dana starosti (pa i duže) a da joj se ostala hrana može dodavati 4 do 6 meseci posle rođenja. Dojenje traži vreme i strpljenje, ali kao nagrada se dobija bolje zdravlje i bebe i majke.
Zašto je dojenje korisno za novorođenče?
Bebe koje sisaju su zdravije, jer majčino mleko, pored hranljivih sastojaka, sadrži proteine, enzime i antitela. Dojenjem bebe stiču imunitet i psihičku stabilnost.
Majčino mleko je lakše svarljivo nego druga hrana. U mleku ima laktoze i vitamina C, što doprinosi boljoj resorpciji gvožđa. U odnosu na kravlje mleko ili drugu hranu, majčino mleko sadrži dovoljno (ne previše) minerala, tako da olakšava funkciju bubrezima.
Deca hranjena majčinim mlekom u proseku su inteligentnija od dece koja su kraće sisala ili su hranjena nekom drugom vrstom hrane. Sisanjem se razvija i bolji emotivni odnos između majke i deteta, što povoljno utiče na dete ali i na majku.
Bebe koje sisaju pravilno rastu i pravilno se razvijaju (mozak, čulo vida, zubi, vilice…) i imaju manju verovatnoću da kasnije budu gojazne ili da obole od dijabetesa. Pore toga, ovo mleko štiti bebe od dijareje, infekcija disajnih organa (upale pluća) i drugih infekcija i upala (upala uha, upala mokraćnih kanala…).
Pravilnom ishranom dojilja (voće, povrće, riba…) bebe dobijaju hranljive i lekovite sastojke koji ih štite od alergije, astme i ekcema. Majčino mleko menja "kvalitet i sadržaj" tokom meseci dojenja, tako da se kvalitet mleka prilagođava starosti bebe (različit je posle 6 meseci u odnosu na prvi mesec bebinog života ).
Bebe koje sisaju kasnije lakše prihvataju drugu hranu jer se putem majčinog mleka navikavaju na hranu koju je i majka jela tokom dojenja.
Kod bebe koja sisa ne postoji mogućnost da se prejede, jer u mleku ima sastojaka koji izazivaju osećaj sitosti. Majčino mleko je uvek odgovarajuće temperature, za razliku od druge hrane koju dajemo bebama (vruća ili hladna).
Zašto je dojenje korisno za majku?
Kod majki koje doje decu reproduktivni organi se brže oporavljaju, a manji je rizik da obole od karcinoma dojke ili jajnika.
Majke koje duže doje svoje bebe imaju manju sklonost ka postporođajnom krvarenju, a manja je i verovatnoća da postanu gojazne.
Preporučuje se da dojilje jedu hranu bogatu mineralima kao što su kalcijum i cink, čime štite i svoje kosti i kosti deteta.
Tokom dojenja se luče hormoni i materije koji majci pružaju osećaj smirenosti i blagostanja.
Saveti
Iako se tokom dojenja mogu javiti neke tegobe, većina njih se relativno lako rešava: kreme protiv ispucalih i otečenih dojki, pravilna ishrana protiv žeđi i isrpljenosti, redovno odmaranje ukoliko se beba često budi, izmuzavanje protiv otečenih dojki, umereno vežbanje za vitku linuju…
U svakom slučaju, za sve probleme koji se pojave dojilja treba da se obrati za savet ginekologu, pedijatru, patronažnoj sestri ili svom lekaru opšte prakse.
Ono što u pojedinim periodima može biti od koristi jeste da se majčino mleko može čuvati u fižideru i do 24 sata, a u zamrzivaču i duže. Ipak, ne treba preterivati, to treba da budu izuzeci a ne česta praksa. Naravno, bebi ne treba davati vruće ni hladno mleko.
Tokom dojenja ne treba pušiti, a treba smanjiti uzimanje kafe, gaziranih sokova, crnog čaja, belog šećera, rafinisanih namirnica, namirnica sa aditivima.
Ohrabrenje
Pre dvadesetak godina, bio je "svetski trend" da majke kratko doje decu i vrlo brzo počnu da hrane bebe veštačkom hranom, ali ohrabruje činjenica da se u novije vreme sve više majki odlučuje za što duže dojenje svojih mališana.
Razlozi leže verovatno u tome što su mnoga istraživanja pokazala da je majčino mleko nezamenljiva, zdrava i lekovita hrana za odojčad. Svetska zdravstvena organizacija već godinama apeluje i preporučuje dojenje kao najbolji izbor i za dete i za majku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.