U trendu

Šta poboljšava kvalitet sperme?

Na  Evropskom simpozijumu o humanoj reprodukciji i embriologiji u Amsterdamu došlo se do zaključka da svakodnevni seksualni odnos poboljšava kvalitet sperme i povećava šanse za trudnoću.

U kliničkoj studiji koja je obuhvatila muškarce koji imaju problem sa kvalitetom sperme i samim tim smanjenu šansu da im partnerka zatrudni, utvrđeno je da je svakodnevni seksualni odnos u trajanju od nedelju dana smanjio oštećenje DNK (DNK – dezoksiribonuklinska kiselina) u uzorku sperme.

Dr Dejvid Grinberg (David Greenberg), naučnik iz Sidneja, Australija, smatra da parovi treba da imaju seksualni odnos svakog drugog dana, a u vreme ovulacije svakog dana, kako bi povećali šanse za oplodnju.

Ispitivano je 118 muškaraca i nađeno je da je 80% ispitanika pokazalo smanjenje oštećenja DNK u iznosu od 12% posle sedam dana svakodnevnog seksualnog odnosa. Ustanovljen je i pad ukupnog broja spermatozoida sa 180 miliona na 70 miliona u jednom mililitru, ali taj broj je još uvek bio u granicama normale za uspešnu oplodnju. Spermatozoidi su takođe postali aktivniji, tj. sa boljom pokretljivošću.

Smatra se da ukoliko spermatozoidi ostaju duže u testitisima, dolazi do većeg oštećenja DNK, duže su izloženi toplijoj sredini i to ih čini tromim, a samim tim i manje efikasnim posle ejakulacije.

Takođe se smatra da svakodnevni seks u dužem periodu, preko dve nedelje, dovodi do smanjenja broja spermatozoida i samim tim smanjuje šanse za oplodnju.

Često je za nemanje dece optuživana žena, pogotovu u starijim godinama, ali je dokazano da i muškarac ima značajnu ulogu u oplodnji, kako zbog prethodno navedenog, tako i zbog smanjene seksualne aktivnosti u odnosu na onu kada je bio mlađi.

Dr Alan Pejsi (Alan Pacey, University of Sheffield, UK), ekspert za fertilitet (rodnost, prosečan broj dece koju u reproduktivnom dobu rodi jedna žena), smatra da se ovo ne može primeniti na sve muškarce. Kod muškaraca koji imaju smanjen broj spermatoizoida, svakodnevna ejakulacija će i dalje smanjivati broj spermatozoida i samim tim ugroziti oplodnju prirodnim putem, iako će spermatozoidi biti zdraviji i pokretljiviji.

U zaključku treba reći da će, ukoliko se želi začeće prirodnim putem, seksualni odnos svakog drugog dana garantovati najzdraviju spermu i samim tim najveće šanse za uspešno začeće.

Još članaka o plodnosti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.