Ginekolozi upozoravaju: ove ženske navike pogubne su za vaginalno zdravlje

Većina žena upoznata je sa uobičajenim stvarima koje su opasne za zdravlje njihovih polnih i mokraćnih organa: menjanje seksualnih partnera, nehigijena…

Dr Heder Rupej, ginekolog, navodi iz svoje prakse neke od uslova i navika za koje žene obično nemaju pojma da negativno utiču na vaginalno zdravlje.

Pušenje

Naravno, postoje mnogi razlozi za uklanjanje cigareta iz vašeg života, ali ne možete shvatiti da žene koje puše imaju povećan rizik od pojave karcinoma grlića materice.

Kod žena koje imaju promene na grliću materice, pušači će imati šanse za nastajanje raka 75%, a nepušači samo 25%. Studije su pronašle, kod žena koje puše, kancerogene supstance iz cigareta u sluznici grlića materice.

Svi znamo da je pušenje štetno za srce i pluća, ali je takođe izuzetno štetno i za grlić materice. Obično posledice pušenja po srce i pluća dođu u kasnijim godinama života, ali kod žena rak grlića materice najčešće nastaje u dvadesetim i tridesetim godinama života.

Dijabetes

Dijabetes može uticati na sve delove tela, ali često žene ne shvataju da može uticati i na njihovu vaginu. U stvari, višestruke gljivične infekcije mogu biti prvi simptom dijabetesa kod žena. Visok nivo šećera u krvi stvara hranu za gljivice i bakterije, posebno u vaginalnom tkivu. Žene sa slabo kontrolisanom dijabetesom često imaju veoma često dugotrajne vaginalne infekcije.

Gojaznost

Što je veći stomak, veća je težina pritiska na mišiće karlice, bešike i vagine. Sav taj dodatni pritisak može da doprinese simptomima kao što su: preterano znojenje, curenje urina prilikom kašlja ili kijanja. Kada žene izgube težinu i ojačaju mišiće karlice, mogu poboljšati simptome i izbeći operaciju.

Gojaznost može otežati trudnoću i povećati rizik od višestrukih komplikacija tokom trudnoće, kao što su preeklampsija i carski rez. Ako je vaš indeks telesne mase veći od 40, onda je rizik od komplikacije tokom trudnoće veći nego kod pušača.

„Previše higijene“

Higijena je važna, ali možete imati komplikacije usled previše pranja genitalija, naročito jakim hemijskim sredstvima. Vaginalne usne i vaginalni otvor treba oprati blagim sapunom prilikom kupanja, ali unutrašnji deo vagine ne zahteva „specijalno čišćenje“. To znači da se za pranje vagine ne koriste eterična ulja, biljne supozitorije ili ispiranje jabukovim sirćetom, jogurtom ili mirisni tamponi.

Poremećaji vaginalnog ekosistem normalnih bakterija stvaraju uslove za infekcije. Vaša vagina ne treba da miriše kao ruža.

Zatvor (opstipacija)

Vaša vagina i vaš rektum su veoma bliski susedi. Njih zapravo deli jedan tanak zid. Hronična konstipacija i naprezanje može oslabiti zid između vagine i rektuma, stvarajući vaginalnu kilu zvanu rektocela. Rectocela može stvoriti otežano kretanje materija kroz creva.

Ukoliko imate probleme sa konstipacijom, povećajte unos vode, povrća, voća i vlakana u organizam. Ako i dalje imate probleme, razgovarajte sa svojim lekarom ili ginekologom.

Vežbanje

Vežba je odlična za vaše srce, mišiće i raspoloženje. Ali vežbanje u neprikladnoj i tesnoj odeći (od veštačkih materijala kao što je perlon ili sintetika), to nije dobro za vašu vaginu. Žuljanje odeće i znoj u kombinaciji sa lošim kvalitetom tkanine idealana je sredina za nastanak vaginalne gljivične i bakterijske infekcije.

Isto važi i za ležanje u vlažnim kupaonicama pored bazena ili česti boravak u sauni. Nemojte to koristiti kao izgovor da ne vežbate, samo se presvucite u suvu odeću što je pre moguće, čak i ako nemate mogućnosti da se odmah tuširate.

Zaključak

Uvek je odlično vreme za početak primene zdravih navika.

Ako u poslednjih godinu dana niste bili ginekologu, zakažite pregled.

Ako prestanete sa pušenjem i smanjite telesnu težinu, ne činite dobro samo za svoje srce već i protiv „ženske bolesti“ .

Nemojte prestati sa vežbanjem i ličnom higijenom. Održavajte higijenu manje agresivnim sredstvima a posle vežbanja promenite odmah odeću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.