U trendu

Jača muka u trudnoći – ogroman dobitak

Klinička studija objavljena u dečjoj bolnici u Torontu (Sick Childrens’ Hospital) pokazala je da majke koje imaju muku u trudnoći rađaju decu koja imaju nekoliko poena više na testu inteligencije u poređenju sa decom čije majke tokom trudnoće nisu imale muku.

Dr Gideon Koren, vodeći pedijatar ove bolnice i jedan od autora ove studije, kaže da ta neprijatnost tokom trudnoće dovodi do korisnog rezultata na kraju. Što je muka jače izražena, dete je inteligentnije. Smatra se da jačina muke indirektno ukazuje na brzi razvoj moždanih struktura.

Posmatrana je 121 trudnica, a sve su podeljene u tri identične grupe: grupu koja nije pokazivala muku tokom trudnoće, grupu koja je pokazivala muku tokom trudnoće, ali nije uzimala nikave lekove da tu muku ublaži ili spreči i treća grupu trudnica koja je uzimala lekove za ublažavanje simptoma muke.

Deca koja su rođena od majki koje su imale muku pokazivala su bolje rezultate na testu inteligencije, za 3 do 4 poena, u odnosu na decu čije majke nisu imale muku tokom trudnoće. Nije primećena razlika između dece čije su majke imale muku, ali su neke koristile lekove za ublažavanje mučnine, a druge nisu. Deca su testirana između treće i sedme godine života.

Ustanovljeno je, takođe, da majke koje imaju muku rađaju zdraviju decu koja pokazuju manji broj urođenih srčanih mana i mana krvnih sudova. Te majke razvijaju i snažniju posteljicu tokom trudnoće.

5 komentara
 1. Pera

  Da ste imali muku tokom trudnoće, dete bi vam takođe bilo član Mense, ali bi imalo nekoliko poena više na testu inteligencije.

 2. MIMA

  Ovo nije tačno. Iz ličnog iskustva tvrdim da je u stvari skroz suprotno!

 3. Mieno Koeno

  Svaka čast pojedinima u Mensi, ali Mensa svakako nije merilo koeficijenta inteligencije.

 4. Dubravka Rastavac

  Sviđa mi se ova teorija pošto mi je bilo nepodnošljivo muka u početku trudnoće, pa bar neka korist.

 5. Nevenka Stanković

  Nije se pokazalo kao tačno. U trudnoći nisam imala mučnine, a dete mi je sad član Mense.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike