U trendu

Jača muka u trudnoći – ogroman dobitak

Klinička studija objavljena u dečjoj bolnici u Torontu (Sick Childrens’ Hospital) pokazala je da majke koje imaju muku u trudnoći rađaju decu koja imaju nekoliko poena više na testu inteligencije u poređenju sa decom čije majke tokom trudnoće nisu imale muku.

Dr Gideon Koren, vodeći pedijatar ove bolnice i jedan od autora ove studije, kaže da ta neprijatnost tokom trudnoće dovodi do korisnog rezultata na kraju. Što je muka jače izražena, dete je inteligentnije. Smatra se da jačina muke indirektno ukazuje na brzi razvoj moždanih struktura.

Posmatrana je 121 trudnica, a sve su podeljene u tri identične grupe: grupu koja nije pokazivala muku tokom trudnoće, grupu koja je pokazivala muku tokom trudnoće, ali nije uzimala nikave lekove da tu muku ublaži ili spreči i treća grupu trudnica koja je uzimala lekove za ublažavanje simptoma muke.

Deca koja su rođena od majki koje su imale muku pokazivala su bolje rezultate na testu inteligencije, za 3 do 4 poena, u odnosu na decu čije majke nisu imale muku tokom trudnoće. Nije primećena razlika između dece čije su majke imale muku, ali su neke koristile lekove za ublažavanje mučnine, a druge nisu. Deca su testirana između treće i sedme godine života.

Ustanovljeno je, takođe, da majke koje imaju muku rađaju zdraviju decu koja pokazuju manji broj urođenih srčanih mana i mana krvnih sudova. Te majke razvijaju i snažniju posteljicu tokom trudnoće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.