Kako prepoznati simptome vaginalne infekcije?

U velikom broju slučajeva, za lečenje vaginalne gljivične infekcije dovoljni su lekovi koji nisu prepisani posebnim receptom. Lečenje ovih problema možete pokušati i sami kod kuće i to vam može pomoći da ublažite svrab, peckanje i brojne druge simptome koje infekcija sobom nosi. Ipak, treba znati da postoje tri situacije u kojima je neophodno posetiti lekara.

Samoinicijativno lečenje

Možete ga preduzeti ukoliko vam je već nekada bila dijagnostifikovana gljivična infekcija i došlo je do pojave istih simptoma, pa ste potpuno sigurni da je u pitanju ista gljivična infekcija, a ne nešto drugo i ako nije bilo odnosa sa partnerom, tako da nema rizika od izlaganja nekoj polno prenosivoj bolesti.

Treba znati da mnogi od simptoma koji se javljaju kao pratioci gljivične infekcije (svrab, peckanje i izbacivanje vaginalne tečnosti) – mogu upozoravati na simptome neke od seksualno prenosivih bolesti.

Obavezno posetite lekara, ukoliko se pojave sledeći simptomi i tegobe:

1. Kada se prvi put susrećete sa gljivičnom infekcijom, poseta lekaru je obavezna. Lekarski pregled je potreban kako biste se uverili da nije u pitanju neki ozbiljniji problem koji zahteva drugačiji način lečenja: infekcija urinalnog trakta ili neka polno prenosiva bolest.

2. U slučaju trudnoće i gljivične infekcije, ne treba samoinicijativno koristiti lekove ili preparate. Upotreba lekova poput vaginalnih krema i drugih preparata, mora prethodno biti odobrena od strane doktora koji nagdleda trudnoću.

3. Ako su gljivične infekcije učestale, posetite ginekologa. Četiri ili više infekcija u toku godine najčešće ukazuju na pojavu poznatiju kao vaginalna kandidijaza (infekcija izazvana gljivicom koja potiče od bakterije kandida).

Otprilike 5% žena ima problema sa ovakvim vidom gljivične infekcije i kod njih je obavezna terapija, u trajanju od 6 meseci, lekovima protiv gljivica. Česte ili ponovne infekcije ovog tipa mogu biti nagoveštaj dijabetesa ili nekog drugog poremećaja ili neke bolesti.

Ukoliko vas prisutni simptomi jako uznemiruju ili se razlikuju od onih za vreme neke od prethodnih infekcija, radi vašeg i fizičkog i psihičkog zdravlja, najbolje je prvo posetiti lekara. Upravo iz tog razloga, većina žena se odlučuje za posetu lekaru pre nego za lečenje na svoju ruku, pomoću lekova za koje nije potreban recept.

Još neki saveti

Ako ste već jednom prošli kroz sve ovo, postoje određeni načini pomoću kojih možete sprečiti ponovnu pojavu gljivičnih infekcija. Ovi saveti su veoma korisni i za lečenje infekcije onda kada se ona pojavi.

1. Uključivanjem jogurta u svakodnevnu ishranu, posebno onih koji u sebi sadrže žive kulture, možete izlečiti i sprečiti ponovno javljanje nekih infekcija.

2. Obratite pažnju na stvari koje nosite. Pokušajte da što više izbegavate uske farmerice ili pantalone i opredelite se za pamučni donji veš, jer na taj način omogućavate svom telu da „diše“. Gljivicama godi vlažna, topla sredina, pa redovno perite i vetrite stvari, kako biste sprečili eventualni povratak infekcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.