U trendu

„Kantarionske“ bebe

Ginekolozi odavno upozoravaju da žene koje koriste antibebi pilule ili druge hormonske kontraceptive imaju povećan rizik za nastanak trudnoće kada uz to koriste i kantarion. To su potvrdila i nedavna istraživanja u Velikoj Britaniji.

Zdravstveni radnici treba da upozore žene na neplanirane trudnoće povezane sa nekim biljnim lekovima, naročito sa kantarionom. Upozorenje pokriva sva hormonska kontraceptivna sredstva osim intrauterinskih uređaja.

Kantarion je tradicionalni biljni lek koji se koristi za ublažavanje simptoma lošeg raspoloženja i blage anksioznosti.

Neplanirane trudnoće

MHRA je agencija odgovorna za regulisanje svih lekova i medicinskih sredstava u Velikoj Britaniji. Ova agencija je iznela podatke da je 15 neplaniranih trudnoća potvrđeno kod 2.000 prijavljenih slučajeva zbog sumnjivih interakcija između kantariona i kontraceptivnih sredstava.

Od 19 slučajeva, 15 je bilo prilikom korišćenja kontraceptivnih pilula i ostalo su kontraceptivni hormonski implantanti.

Do navedenih rezultata se došlo pomoću izveštaja koji su analizirali neželjena dejstva i interakcije lekova.

Obavestite svog lekara

U saopštenju, Sara Brenč, zamenik direktora MHRA za upravljanja rizikom od lekova, kaže: „Sva uputstva za kontraceptivne pilule i hormonske implantante već sadrže informacije o interakciji sa kantarionom uz upozorenje da njihovu efikasnost kantarion smanjuje, ali se ipak dešavaju propusti.“

Podsećamo sve žene koje žele da koriste kontraceptivna sredstva (pilule ili implantante) da treba da kažu svom lekaru ukoliko koriste kantarion (i druge biljne preparate i lekove).

Stručnjaci podsećaju zdravstvene radnike da treba uvek da upozore pacijente na rizik od neplanirane trudnoće povezane sa kantarionom i drugim biljnim lekovima kada koristite sredstva za kontracepciju.

Napomena

Ovo je još jedna prilika da podsetimo pacijente koliko je važno da kada se obrate lekaru (za bilo koju bolest) ispričaju sve o svojim bolestima i lekovima ili biljnim preparatima koje koriste, kako ne bi došlo do neželjenih interakcija između „novih i starih“ lekova ili između lekova i biljnih preparata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.