najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ko sve masturbira?

Masturbacija se ubraja u tabu teme i o njoj svi vole da čitaju, a niko ne voli da pita i priča. Zato bi trebalo da bude interesantno, naročito za omladinu, šta o tome misle stručnjaci?
Stručna definicija masturbacije
Masturbacija je samostimulisanje genitalija sa ciljem da se postigne seksualno uzbuđenje i zadovoljstvo, obično do tačke orgazma, odnosno seksualnog vrhunca. Vrši se dodirivanjem, milovanjem ili masiranjem penisa, odnosno klitorisa, dok se ne postigne orgazam.
Neke osobe prilikom masturbacije koriste i seksualna pomagala, lutke, vibratore i slično. Kao psihološka pomagala koriste se knjige, časopisi, fotografije, film ili video…
Masturbacija kroz istoriju
Nekada se masturbacija smatrala perverzijom i znakom mentalnog problema, dok se danas smatra normalnom i zdravom seksualnom aktivnošću koja je prijatna, ispunjava, prihvatljiva i bezbedna. Stručnjaci smatraju da je to dobar način da doživite seksualno zadovoljstvo i može se obavljati tokom celog života.
Neke kulture i religije se protive masturbacije ili je čak etiketiraju kao nešto što je grešno, što može dovesti do osećaja krivice i stida. To je naročito bilo izraženo u nekim istorijskim periodima u pojedinim zemljama.
Ko sve masturbira?
Masturbacija je veoma česta, čak i među ljudima koji imaju partnera. U jednoj studiji, 95% muškaraca i 89% žena izjavilo je da su masturbirali.
Masturbacija je takođe prvi seksualni čin koji doživi većina muškaraca i žena.
Kod dece, masturbacija predstavlja normalni deo istraživanja prilikom rasta i promena na telu, i kod dečaka i kod devojčica. Većina ljudi nastavlja da masturbira manje ili više i u odraslom dobu, a mnogi to čine tokom čitavog života.
Zašto muškarci i žene masturbiraju?
Osim dobrog osećaja, masturbacija je i dobar način ublažavanja seksualne tenzije koja se može javiti u nekim trenucima, posebno za ljude bez partnera ili kod osoba čiji partneri nisu spremni ili dostupni za seks (razdvojenost, bolest…).
Masturbacija je takođe bezbedna alternativa za seksualno aktivne ljude koji žele da izbegnu trudnoću i opasnosti od seksualno prenosivih bolesti.
Medicinski je masturbacija neophodna kada muškarac mora dati uzorak semena za ispitivanje neplodnosti ili donaciju spermatozoida.
Kod osoba sa izraženom seksualnom disfunkcijom, kod odraslih, masturbacija može biti propisana od strane terapeuta kako bi se toj osobi omogućilo da doživi orgazam (često kod žena) ili da odloži vreme dolaska orgazma (često kod muškaraca).
Da li je masturbacija normalna aktivnost?
Medicinski radnici smatraju da je masturbacija normalna aktivnost ako se „upražnjava u normalnim količinama“.
Masturbacija se smatra problemom onda kada sputava seksualnu aktivnost sa partnerom, kada se vrši u javnosti ili uzrokuje značajnu patnju osobi koja je obavlja. Ona može izazvati nevolje ako se vrši prinudno ili ako ometa svakodnevni život i aktivnosti.
Da li je masturbacija štetna po zdravlje?
U principu, medicinska zajednica smatra da je masturbacija prirodan i bezopasan izraz seksualnosti i za muškarce i za žene. Ona ne izaziva nikakve fizičke povrede ili štetu na telu, a može se umereno vršiti tokom života neke osobe, kao deo normalnog seksualnog ponašanja. Masturbacija nije nikakva bolest, izopačenost niti izaziva psihološke posledice po zdravlje
Neki stručnjaci sugerišu da masturbacija zapravo poboljšava seksualno zdravlje i odnose među partnerima.
Istražujući svoje telo kroz masturbaciju, možete odrediti šta je vama erotski ugodno i podeliti to sa svojim partnerom. Neki parovi koriste zajednički masturbaciju kako bi otkrili tehnike zadovoljavajućeg seksualnog odnosa, što takođe doprinosi njihovoj međusobnoj bliskosti.
Roditelji i deca
Roditelji bi o seksu i masturbaciji trebalo da razgovaraju sa decom kada je vreme, a ne da smatraju da su „njihova deca večito mala“ i da je svaki razgovor o seksu ili masturbaciji „bezobrazluk i izopačenost“.
Otvorenim razgovorom i vaspitanjem mogu se sprečiti devijantna ponašanja kod dece, neželjene trudnoće i polno prenosive bolesti.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike