Koje su opasnosti pilula za kontracepciju?

Uprkos tome što se kontraceptivne pilule koriste već nekoliko decenija i što su među najproučavanijim lekovima, o njima još uvek postoje mnogi mitovi.

Često se postavlja pitanje da li pilule goje, da li od njih nastaju bubuljice, da li su štetne po zdravlje, da li utiču na majku i na fetus i sl.

Zbog svega ovoga, rađena je anketa i istraživanje u Americi u periodu od 1997. do 2011. godine i obuhvaćeno je ukupno 880.694 živorođenih beba. Za potrebe ankete, žene su razvrstane u jednu od četiri grupe:

  • nikada nisu koristile kontraceptivne pilule
  • koristile su ih više od 3 meseca pre trudnoće
  • koristile su ih manje od 3 meseca pre trudnoće
  • koristile su ih posle trudnoće

Učestalost urođenih defekata (mana) kod beba, naročito defekata ekstremiteta, često dovodi do pitanja: „Da li je to zbog upotrebe kontraceptivnih pilula?“

U 25 od 1000 porođaja žena iz svih grupa došlo je do urođenih mana bebe. Međutim, ove podatke ne treba u potpunosti prihvatiti zbog nedostatka statistike i drugih bitnih informacija.

Pa ipak, ova studija potvrđuje i dokumentuje da nema urođenih defekata posle korišćenja oralne kontracepcije. Kao i svaki drugi lek, i ove tablete imaju svoje kontraindikacije i neželjena dejstva, ali, na sreću, njih nije mnogo.

Jedino što je utvrđeno – dolazi do povećanja rizika od tzv. gastrošiza (urođenog nedostatka trbušnog zida van pupka), defekta ekstremiteta i mokraćnih anomalija trakta, ali ni to nije značajno povećanje rizika i sve treba tumačiti u kontekstu statističke preciznosti.

Kao zaključak, može se navesti da pilule sama po sebi nisu opasne i da, ako ih koristite (i ako ih ne koristite) – treba ići na redovan ginekološki pregled i pratiti tok trudnoće.

Podsećamo na još jedan mit koji prati sredstva za kontracepciju – šezdesetih godina prošlog veka neka kontraceptivna sredstava (ne samo oralna) imala su određen broj neželjenih efekata. Ti neželjeni efekti ušli su u kolektivno paćenje, iako su se u međuvremenu kontraceptivna sredstva usavršila. Postoje nove generacije proizvoda koje ili nemaju neželjene efekte ili ih je mnogo manje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.