Koje su opasnosti pilula za kontracepciju?

Uprkos tome što se kontraceptivne pilule koriste već nekoliko decenija i što su među najproučavanijim lekovima, o njima još uvek postoje mnogi mitovi.

Foto: Jools_sh/Pixabay.com

Foto: Jools_sh/Pixabay.com

Često se postavlja pitanje da li pilule goje, da li od njih nastaju bubuljice, da li su štetne po zdravlje, da li utiču na majku i na fetus i sl.

Zbog svega ovoga, rađena je anketa i istraživanje u Americi u periodu od 1997. do 2011. godine i obuhvaćeno je ukupno 880.694 živorođenih beba. Za potrebe ankete, žene su razvrstane u jednu od četiri grupe:

  • nikada nisu koristile kontraceptivne pilule
  • koristile su ih više od 3 meseca pre trudnoće
  • koristile su ih manje od 3 meseca pre trudnoće
  • koristile su ih posle trudnoće

Učestalost urođenih defekata (mana) kod beba, naročito defekata ekstremiteta, često dovodi do pitanja: „Da li je to zbog upotrebe kontraceptivnih pilula?“

U 25 od 1000 porođaja žena iz svih grupa došlo je do urođenih mana bebe. Međutim, ove podatke ne treba u potpunosti prihvatiti zbog nedostatka statistike i drugih bitnih informacija.

Pa ipak, ova studija potvrđuje i dokumentuje da nema urođenih defekata posle korišćenja oralne kontracepcije. Kao i svaki drugi lek, i ove tablete imaju svoje kontraindikacije i neželjena dejstva, ali, na sreću, njih nije mnogo.

Jedino što je utvrđeno – dolazi do povećanja rizika od tzv. gastrošiza (urođenog nedostatka trbušnog zida van pupka), defekta ekstremiteta i mokraćnih anomalija trakta, ali ni to nije značajno povećanje rizika i sve treba tumačiti u kontekstu statističke preciznosti.

Kao zaključak, može se navesti da pilule sama po sebi nisu opasne i da, ako ih koristite (i ako ih ne koristite) – treba ići na redovan ginekološki pregled i pratiti tok trudnoće.

Podsećamo na još jedan mit koji prati sredstva za kontracepciju – šezdesetih godina prošlog veka neka kontraceptivna sredstava (ne samo oralna) imala su određen broj neželjenih efekata. Ti neželjeni efekti ušli su u kolektivno paćenje, iako su se u međuvremenu kontraceptivna sredstva usavršila. Postoje nove generacije proizvoda koje ili nemaju neželjene efekte ili ih je mnogo manje.

Ostavite komentar

Ostavite komentar