Kondomi – 7 pitanja i odgovora

Povodom upotrebe kondoma postoji dosta predrasuda, pa zbog toga navodimo najčešća pitanja i odgovore koje su dali stručnjaci.
1. Da li se lateks kondomi preporučuju za sprečavanje neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija?
Lateks kondomi, ako se koriste pravilno, jesu veoma efikasni u sprečavanju neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija i bolesti. Ljudi koji su alergični na lateks mogu umesto lateks kondoma da koriste kondome od poliuretana.

Proizvode se i kondomi od jagnjeće kože (ili ovčije kože), imaju male pore koje mogu biti dovoljno velike da omoguće virusima da prođu kroz njih. Ovi kondomi se ne preporučuju za prevenciju seksualno prenosivih bolesti.
2. Da li su ulja i maziva kao što su bebi ulja i vazelin bezbedna za korišćenje sa lateks kondomima?
Mogu se koristiti samo maziva na vodenoj bazi sa kondomima. Maziva na bazi ulja mogu oslabiti kondom i dovesti do pucanja ili iskliznuća tokom seksualnog odnosa.
3. Da li partneri posle seksa treba odmah da se razdvoje i skinu kondom, držeći osnovu kondoma?
Tačno. To će sprečiti da kondom sklizne i eventualno curenje tečnosti unutar vagine.
4. Ako se pažljivo koristi, isti kondom može se bezbedno koristiti više puta?
Kondomi se mogu koristiti samo jednom! Za svaki seksualni odnos treba koristiti novi kondom, pa i ako se seksualni odnos ponavlja odmah posle prethodnog, treba koristiti novi kondom.
5. Da li je dobra ideja da se kondom nosi u novčaniku ili džepu?
Ako se kondom čuva na toplim mestima, kao što su novčanik, džep, kaseta od kola ili slično, on može da oslabi od toplote. Zato kondome treba čuvati na hladnom i suvom mestu.
6. Kondomi, kao i namirnice, imaju rok čuvanja i rok upotrebe?
Većina kondoma ima rok trajanja i rok upotrebe od tri do pet godina. Zato pri kupovini ili pre upotrebe treba proveriti da li je datum odštampan na pakovanju ili na omotaču kondoma.
7. Da li jedna veličina kondoma odgovara svim muškarcima?
Standardne veličine kondoma dovoljno su velike za većinu muškaraca.
Pojedine kompanije proizvode veće veličine kondoma (veće veličine kondoma su potrebne pojedinim muškarcima, ali su to veoma retki slučajevi).
Standardne veličine kondoma su toliko rastegljive da se bukvalno mogu navući preko glave (lobanje) osobe (da, to je istina!).

Nekim muškarcima se može desiti da je standardna veličina kondoma previše velika, pa u takvim (veoma retkim) slučajevima može doći do spadanja kondoma tokom seksualnog odnosa. Ako se to dešava muškarcima sa standardnim veličinama kondoma, postoje i manje veličina kondoma.

3 komentara

  • Viktor Rotmiler

    Kondomi se ne mogu zakrpiti zicom.Oni koji se posle vise upotreba izkrzaju i ukazu se male rupice,treba dobro oprati decjim sapunom. Kada se osuse (ne na suncu), mogu se zastopati iglom tankom,sa dobrim svilenim koncem.Ipak,prezervative,ne bi trebalo koristiti,vise od desetak puta,jer se istanje od trenja u vagini korisnice usluga.

  • Pravda

    Blajbi…ahahahahahahahahahaha ..ili ga zaljepit uhu lepilom

  • Blajbi

    Ima jos jedno pitanje: Mogu li se sakrpiti zicom ako se probuse?

Ostavite komentar