U trendu

Mršavljenje i seksualni život

Za osobe sa viškom kilograma koje žele da smanje telesnu težinu i poboljšaju svoj seksualni život, jedno od rešenja, prema najnovijoj studiji, može biti mršavljenje operacijom.

Istraživanje pokazuje da je efekat dugotrajan i za muškarce i za žene. Primećena poboljšanja očito prevazilaze mršavljenje kao zdravstveni razlog za operaciju.

Studija je rađena u Americi sa više od 2000 učesnika među kojima je bilo 80% žena. Svi učesnici su anketirani o svom seksualnom životu nakon operacije mršavljenja i praćeni su narednih 5 godina.

Prema studiji, godinu dana nakon operacije ispitanici su prijavili povećanu seksualnu želju, veće zadovoljstvo u seksu i manja ograničenja.

Poboljšanje se nastavlo i dalje. Pet godina nakon operacije, svi parametri seksualnog funkcionisanja bili su mnogo bolji nego pre operacije. Gledano statistički, 52% žena i 58% muškaraca bilo je zadovoljno svojim seksualnim životom posle operacije u poređenju sa 31% žena i 28% muškaraca pre operacije.

Kao ključni faktor lošeg seksualnog života pre operacije navodi se depresija. Nakon operacije, poboljšanjem seksualnog života primećeno je manje prisustvo depresije.

Najčešći komentari na ovu studiju bili su pozitivni, uz mešljenje da se do sada smatralo da bariatrička operacija donosi kratkotrajno poboljšanje u seksualnom životu, a da je ova studija pokazala da su poboljšanja u stvari dugotrajna, kako na planu seksualnog života tako i na planu depresije.

I ovde se vidi koliko je organizam složen i mnoge funkcije uzročno-posledično povezane: tako se operacijom postiže mršavljenje, poboljšava se izgled pacijenta, poboljšava se samopouzdanje, smanjuje se depresija; a sve to utiče na libido, dok bolji seksualni život poboljšava raspoloženje, smanjuje depresiju itd.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.