Na prvi pogled ne zaljubljujemo se zbog izgleda, već zbog ova dva naizgled nebitna momenta

Lepota nije uvek u oku posmatrača i ne važi samo izreka „ljubav na prvi pogled“. Pre bi se reklo „ljubav na prvi utisak“, a to znači: izgled, zvuk i miris osobe koja nam se sviđa ili nam je odbojna.

Nova istraživanja pokazuju da glas i miris neke osobe mogu biti jednako važni kao i fizički izgled i činiti osobu manje ili više atraktivnom.

Ustaljeno je mišljenje da se pri susretu fokusiramo na vizuelnu atraktivnost osobe, odnsono na lice ili atraktivnost tela. Međutim, istraživači iz Poljske došli su do zapažanja da prvi utisak zavisi i od drugih čula i da to ne treba zanemariti.

Percepcija o drugima kroz sva tri kanala (izgled, glas i miris) daje pouzdanije i šire informacije o njima.

Širok spektar osobina neke osobe koja ostavlja utisak na nas zavisi od: pola, starosti, glasa, izgleda, visine, atraktivnosti, kooperativnosti, ljubaznosti (ili ne) ili emocija koje ta osoba unosi u razgovor.

Novija istraživanja pokazala su da miris koji osoba širi (prirodni ili parfem) može otkriti slične vrste informacija.

Na osnovu ovih istraživanja možemo zaključiti da i kada se neko zaljubi „na prvi pogled“ u neku osobu – nije u pitanju samo izgled nego i „hemija“ koja uključuje miris i glas te osobe.

Istraživanje je sproveo tim pod vođstvom Agate Grojeske sa Univerziteta u Vroclavu u Poljskoj. Rezultati istraživanja nedavno su objavljeni u časopisu „Frontiers in Psychology“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.