U trendu

Nedostatak sna i plodnost muškaraca

Naučnici kažu da poremaćaji spavanja kod muškaraca mogu uticati na njihovu plodnost. Danski istraživači su utvrdili da ljudi koji imaju problema sa spavanjem imaju i nižu koncentraciju spermatozoida i manje testise od onih koji se spavanjem dovoljno odmore.
Nedostatak sna je ranije bio povezan sa povećanim rizikom od umiranja i zdravstvenih problema kao što je gojaznost. Međutim, istraživači sa Univerziteta Južne Danske navode da je ovo prva studija koja je direktno uporedila poremećaj spavanja sa kvalitetom sperme.
Pad nataliteta
Pad kvaliteta sperme kod muškaraca u razvijenim zemljama zabeležen je u poslednjih nekoliko decenija. Ova danska studija izveštava da mogući faktor za to mogu biti savremeni obrasci spavanja.
Naučnici su regrutovali 953 mlada muškarca koji su se javili na služenje vojnog roka u periodu između 2008. i 2011. godine.
Svi učesnici su dali uzorak sperme, krvi, prošli fizički pregled i odgovorili na upitnik u vezi sa poremećajima sna. Pitanja su se odnosila na to da li su oni spavali nemirno ili loše, da li im je bilo teško da se uspavaju, da li su se budili nekoliko puta u toku noći i slično.
Takođe su bili upitani i da li su imali istoriju polno prenosivih bolesti ili depresije, odnosno faktore koje bi mogli uticati na njihovu plodnost.
Smanjen broj spermatozoida
Nakon što su zanemarili rezultate 21 učesnika sa dijagnozom depresije, istraživači su otkrili da su muškarci sa najvećim nivoima poremećaja sna imali:

  • 33% smanjenje koncentracije sperme
  • 30% smanjenje u ukupnom broju spermatozoida
  • manje mobilne spermatozoide od svojih kolega sa manje problema sa spavanjem
  • deformisanije spermatozoida u poređenju sa muškarcima koji bolje spavaju

Istraživači su takođe otkrili da su muškarci sa najizraženijim poremećajima sna imali manje testise od onih koji su spavali dobro.
Još jedan osumnjičeni
Remi Slama, epidemiolog specijalizovan za reprodukciju sa Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja u Grenoblu u Francuskoj, kaže da ova studija dodaje još jednog osumnjičenog na listi faktora koji mogu uticati na mušku plodnost uz gojaznost, pušenje i izlaganje zagađivačima.
Međutim, on upozorava da je poremećaj spavanja povezan sa nekoliko faktora koji mogu uticati na parametre spermograma (kao što su istorija polno prenosivih infekcija). Oni se ne mogu efikasno kontrolisati i zbog toga mogu da utiču na rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.