U trendu

Nove preporuke: obrok tokom porođaja!?

Poznato je da je porođaj naporno iskušenje za žene i da vrlo lako može doći do komplikacija za vreme porođaja. Takođe je poznato da tok porođaja može biti i kratkotrajan i dugotrajan.

Dosadašnje smernice trudnicama bile su da za vreme porođaja ne uzimaju ni hranu ni vodu, ma koliko dugo trajao porođaj, ali nova istraživanja pokazuju da bi upravo to moglo biti korisno za većinu zdravih žena.

Razlog dosadašnje prakse bila je zabrinutost da bi hrana ili piće mogli završiti delom i u plućima. Tako može doći do aspiracije koja ponekad uzrokuje upalu pluća.

Srećom ova pojava je veoma retka.

Napredak medicine je doveo do veoma niskog rizika od ove pojave pre svega zbog anestezije, jer su danas češće upotrebe epidurala nego anestezija kroz disajne organe pomoću maske.

Istraživanjem se na osnovu 385 različitih studija došlo do zaključka da je izbegavanje hrane i pića nepotrebno za vreme porođaja kod mnogih žena. Čak se kaže da lagan obrok može biti koristan jer se obnavlja potrošena energija.

Umesto dosadašnjeg stava anesteziolozi i akušeri trebalo bi da prvo procene trudnicu za rizik od unošenja hrane i pića tokom porođaja. Zatim joj objasniti da bi joj lagani obrok pomogao u manjem gubitku kalorija, kao i u obezbeđivanju veće energije tokom porođaja.

Lagani obrok u toku porođaja može biti koristan za većinu trudnica sa niskim rizikom od porođaja, posebno kod onih koje imaju takozvanu kontrolu bolova.

Najveći problem za anesteziologe i akušere jeste procena i indetifikovanje trudnica sa malim rizikom od komplikacija tokom porođaja.

Problem rizika od aspiracije može se javiti kod trudnica koje hitno moraju na carski rez zbog komlikacija porođaja. Tada bi im predhodno uzeti obrok ili piće dodatno otežao porođaj.

Zaključak je da anesteziolozi i akušeri moraju imati dobru procenu trudnice za eventualni obrok tokom porođaja. To je veoma važno s obzirom na nepredvidivo trajanje porođaja, kao i napora i utrošene energije za vreme i posle porođaja.

Na kraju se navodi da napredak anestezije i dosadašnja istraživanja daju podstrek za što bezbedniji i lakši porođaj, makar se radilo samo i o hrani.

Napomena

Ovo su istraživanja i preporuke iz Amerike, ali kada će to ući u „zvaničnu“ medicinu zavisi od daljih istraživanja i unapređenja u dijagnostici, akušerstvu i anesteziologiji, kao i od preporuka medicinskih zvaničnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.