U trendu

Otkrivamo šta presudno utiče na prvi intimni odnos

Geni se dosad nisu povezivali sa prvim seksualnim odnosom. Obično je glavni faktor prvog seksualnog odnosa bio sam razvoj organizma, kao i okruženje.

Nova studija pokazuje, međutim, da i geni i genetske razlike imaju uticaja na prvi seksualni odnos. Da bi to utvrdili, istraživači su analizirali genetske podatke 59.357 muškaraca i 66.310 žena starosti od 40 do 69 godina.

Ova analiza identifikovala je 38 varijanti gena koji mogu imati uticaj na prvi seksualni odnos. Takođe, otkriveno je da su neke od tih varijanti gena smeštene ili su bile u blizini gena koji utiču na razvoj mozga i neuronskih veza. Analiza je otkrila poklapanje u reproduktivnom ponašanju – u pogledu godina starosti, rađanje prvog deteta, pa čak i broj dece.

Objašnjavajući nalaze, studija navodi jasnu relevantnost socijalnih i kulturnih faktora na prvi seksualni odnos, ali i gena koji deluje na fizičku zrelost, kao i gena koji utiču na prirodnu razliku u tipovima ličnosti.

Jedan primer je genetska varijanta gena CADM2, koji kontroliše veze moždanih ćelija i aktivnost mozga. Pronađeno je da je taj gen povezan sa ličnošću i prvim seksualnim odnosom u ranijim godinama, kao i sa brojem dece.

Prethodne studije otkrile su povezanost gena, u pubertetu, sa većim rizikom od bolesti poput dijabetesa, raka i srčanih oboljenja. Brz rast i rani pubertet negativno utiču na rizik od obolevanja u kasnijem životu. Međutim, ova studija pokazuje da isti faktori mogu imati negativan uticaj i u mlađem uzrastu, uključujući slabije obrazovanje i prerani prvi seksualni odnos.

Sagledavši sve dosadašnje studije rađene o genima, naučnici ipak navode da prvi seksualni odnos ne zavisi samo od biološke sposobnosti već i od društveno-ekonomskih faktora koje je veoma teško objasniti u genetskim istraživanjima.

Iako je ova studija pronašla uticaj genetskog faktora na prvi seksualni odnos, ona ipak podržava ideju da prvi seksualni odnos zavisi od pretežno ne-genetskih faktora.

Procena je, na osnovu analize svih muškaraca i žena uključenih u studiju, da je njihov prvi seksualni odnos bio kada su imali između 18. i 21. godine. Genetski faktor može objasniti možda jednu godinu, a ostali faktori su životna sredina i društvo.

Na kraju se navodi da bi veće razumevanje puberteta verovatno moglo dovesti do poboljšanja promovisanja zdravog ponašanja mladih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.