U trendu

Ovo je 10 bizarnih načina da bez seksa zaradite polnu bolest

Uzevši u obzir da se polne bolesti nazivaju i seksualno prenosivim bolestima, nezaštićeni seks je očigledan i prvi način zaraze. Ipak, postoje ne-seksualni načini prenosa – što znači da se s njima mogu zaraziti čak i device, prenose mediji u regionu.

Iako nije namera lekara preplašiti ljude pa ovi slučajevi mogu doći kao dobar alibi preljubnicima u braku koji su „zaradili“ takvu bolest, stručnjaci navode deset neobičnih načina na koji se mogu dobiti polne bolesti.

1. Igra prstima
Ako ste se mislili da vas riziku polnih bolesti izlaže samo penetracija, varate se. Naime, već i igre prstima i rukama donose rizik prenosa HPV virusa. Prenos je moguć s genitalija na genitalije, ali i s genitalija na ruku.

2. Trljanje
Dok se trljanje smatra sigurnim načinom zaštite od trudnoće, to ne vredi i za polne bolesti. Iako virus herpesa ne može proći kroz odeću, ako ste oboje goli i trljate se te je jedan od partnera zaražen, svakako možete dobiti herpes.

3. Balzam za usne
Postoje dve vrste herpesa – oralni i genitalni, a oba tipa se prenose kontaktom. Ako koristite labelo od nekog ko ima oralni herpes, i vi ga možete dobiti. A ako je opet, neko koristio balzam nakon oralnog seksa, na taj način vam može preneti i virus genitalnog herpesa.

4. Tetovaža ili pirsing
Vijest o tome da se polne bolesti mogu preneti i korištenjem igli za tetovaže ili pirsing nikog ne bi trebala iznenaditi, ističu stručnjaci. Mogućnost zaraze je velika – od hepatitisa do HIV-a, a najvažnije je na takve zahvate ići na sigurno i provereno, čisto mesto.

5. Depilacija
Kod depilacije genitalnog područja dolazi do rizika od zaraze polno prenosivim bolestima ako kozmetičar koristi isti štapić za vađenje voska, može doći do kontakta s „tuđim virusom“ koji lako ulazi u organizam kroz sitne ranice koje na koži mogu nastati usled depilacije.

6. I s kondomom
Iako je ovde tehnički reč o seksu, ipak je zaštićeni – pa većina ljudi misli kako se ne može zaraziti. Tehnički, prezervativ smanjuje rizik prenosa klamidije, gonoreje i sličnih bolesti, ali rizik prenosa HPV-a uz kondom još uvek ostaje.

7. Preko WC šolje
Iako zvuči kao tipična bajka koju prodaju preljubnici, zaraze preko WC šolje je doista moguća. Šanse za to su ipak minimalne pa nemojte verovati svemu što čujete, osim ako je reč o stidnim vašima – one se na taj način mogu lako preneti, ističu stručnjaci.

8. Sa žiletima
Poput igli koje se koriste za tetovaže i pirsing, žileti za brijanje genitalija takođe nose rizik prenosa spolnih bolesti. Zbog toga nikad ne treba koristiti tuđe žilete.

9. Solarijum
Osim činjenice da mogu da uzrokuju rak, solariji nose rizik i prenosa gljivica i spolnih bolesti – čak i ako u njima nosite donji veš. Sve što treba napraviti je pokupiti virus ili bakteriju na prste pa potom sami sebe zaraziti prstima. Zbog toga, ako ih već morate koristiti, dobro dezinfikujte solarijum.

10. Vlažni peškiri
Peškirima se brišu i genitalije, a vlaga u njima omogućava razmnožavanje bakterija pa i prenos na ljude koji ih naknadno koriste. Najveći je rizik od zaraze mikrobom trichomonas vaginalis.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike