Ovo sigurno dovodi do impotencije

Rat pušenju i nikotinskim industrijama odavno je objavljen. Mnogi bivši zavisnici od nikotina i duvanskog dima postali su pobornici zdravog života, koji ne uključuje stalnu obavezu kupovine i trošenja različitih vrsta cigareta. Maksima „Pušenje ili zdravlje – odlučite sami“ pokazala se kao efektna, posebno kada se uzmu u obzir sve posledice koje pušenje ima po seksualni život. Ako ni zbog čega drugog, ljudi, ili barem muškarci, prestaju upravo iz tih razloga.

Lekari tvrde da pušači sa visokim krvnim pritiskom imaju 26 puta veću verovatnoću da obole od erektilne disfunkcije, u narodu popularnije pod nazivom impotencija, ili problem sa erekcijom. Ima li čega goreg za jednog muškarca? Teško.

Rizik impotencije, koji dalje vodi do svih ostalih problema psihičke prirode, dvostruko je veći kod osoba sa visokim pritiskom koje puše nego kod ljudi koji su se odrekli nikotina. Ranija istraživanja pokazala su da postoji ozbiljna veza između broja popušenih cigareta i impotencije. Posledice koje izaziva pušenje dovode do akutnih i trajnijih poremećaja; oni se pre svega manifestuju nemogućnošću da se postigne erekcija, a kada su krvne žile sužene, smanjuje se i dotok krvi u penis, pa se teško postiže, ili se sasvim onemogućava, ona tražena „tvrdoća“ muškog polnog organa.

Ukoliko će vaš seksualni život trpeti zbog toga što ne možete da se lišite cigarete uz kafu ili one koju zapalite posle ručka, onda tu zaista postoji problem. Ako spadate u kategoriju strastvenih pušača, probajte da svoje pušačke sklonosti svedete na onu jednu postkoitalnu cigaretu posle jedne partije strastvenog seksa. To je i korisnije – seks će biti dobar, erekcija sigurna, a i pušački nagon biće zadovoljen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.