Znaci i uzroci najvećih ženskih seksualnih problema

Seksualni problem je nešto što tokom seksualnog odnosa ograničava zadovoljstvo ili seks čini neprijatnim.

Većina žena ima seksualne probleme u nekom trenutku svog života (veze) i svaka žena ima različit nivo seksualne želje u različitim vremenskim periodima. Tako i ono što je normalno u jednoj fazi života, u drugoj fazi života predstavlja neku vrstu problema.

Obično i žene i muškarci imaju manju seksualnu želju ili nešto manje zadovoljstva kada stare, ali se sve to ljubavlju, poverenjem i strpljenjem može nadoknaditi.

Uzroci

1) Neki od psihičkih uzroka seksualnih problema kod žena:

stres
problemi sa vezom
depresija ili anksioznost
sećanje na seksualno zlostavljanje ili silovanje

2) Fizički uzroci seksualnih problema kod žena:

problemi sa hormonima
bol od povreda ili operacije
problemi usled bolesti poput artritisa i dijabetesa

3) Sam proces starenja organizma i organa može da izazove promene u vagini, npr. suvoću vagine.

4) Uzimanje određenih lekova može stvarati probleme jer neki lekovi protiv depresije, povišenog krvnog pritiska ili dijabetesa mogu smanjiti seksualnu želju, seksualno zadovoljstvo ili izazvati seksualne probleme.

Simptomi

Simptomi seksualnih problema mogu biti:

manja želja za seksom
problem stida zbog izgleda ili zbog neispunjenih očekivanja
izostanak orgazma
bol tokom seksa

Rešenja

Seksualne probleme kod žena treba sagledati sa više aspekta, jer promena želje ili seksualnog zadovoljstva znači da treba proveriti da li ste bolesni ili uzimate lek koji može smanjiti seksualnu želju, da li imate dobru vezu sa partnerom, da li vi i partner imate dovoljno vremena da se opustite zajedno i sl.

Veliki broj žena stidi se da u ovakvim trenucima potraži pomoć lekara. Ukoliko vam je neprijatno da razgovarate sa svojim doktorom, možete i da napišete šta želite pre nego što krenete kod lekara.

Lečenje seksualnih problema zavisi od uzroka. Može uključiti lečenje zdravstvenog problema, ali i učenje kako otvoreno razgovarati sa partnerom i učiti o stvarima koje sami možete učiniti kod kuće. Na primer, možete se opustiti u toploj kadi, imati dovoljno predigre pre seksa ili pokušati sa različitim pozicijama tokom seksa.

Važno je da postoji sloboda da razgovarate o problemima sa partnerom, a ako ne možete zajednički da ih rešite, onda je potreban savet ili pomoć doktora.

Što više kažete doktoru, to možete očekivati i veću pomoć od njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.