Polne bolesti – kako reći partneru?

Podrazumeva se (mada, nažalost, i previše muškaraca i žena to ne poštuje) da treba obavestiti partnera ako imate neku polno prenosivu bolest. Ono što mnogi ne znaju jeste koje sve partnere treba obavestiti o tome. Naime, većina smatra da o polno prenosivoj bolesti treba obavestiti samo trenutnog partnera – ali nije tako. U zavisnosti od toga o kojoj je bolesti reč, može biti potrebno obavestiti znatno više ljudi.Evo koja su pravila.

Ukoliko ste zaraženi HIV virusom, teško da će vam biti do priče s bilo kime, ali pošto se radi o virusnoj infekciji koja ugrožava život, dijagnostikovanje i terapija u ranoj fazi su od izuzetno velikog značaja. Zbog toga je o ovoj infekciji neophodno obavestiti sve bivše, kao i sve buduće partnere (da, i oni zaraženi HIV virusom mogu imati buduće partnere – kondom pruža zaštitu od širenja infekcije).

Herpes je takođe virusna infekcija i, nažalost, nije izlečiva. Nije smrtonosna, ali nije ni izlečiva. Upotreba kondoma ne štiti stoprocentno. Zato je neophodno da sve svoje buduće partnere obavestite o tome da bolujete od herpesa. Što se bivših tiče, ako sumnjate da vas je zarazila neka određena osoba, recite joj da se testira.

Kad je reč o humanom papiloma virusu, treba obavestiti partnere s kojima ste bili u poslednjih pola godine, kao i svakog sledećeg s kojim stupite u seksualne odnose pola godine nakon što ste se otarasili kondiloma.

Hlamidija, gonoreja i trihomonas (poznat i kao peta grupa) su prilično česte infekcije. Sve su izlečive, ali lečenje ume da potraje. Da biste bili sigurni, obavestite sve partnere s kojima ste bili u poslednje dve godine. Nakon što se izlečite, buduće partnere ne morate da obavestite da ste bolovali od tih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.