najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pubertet nije bolest

Pubertet nije bolest, ali je period u životu čoveka (i mladića i devojke) kada se u telu dešavaju značajne promene hormona, seksualni razvoj, ali i emotivne, psihičke i fizičke promene.

Nije tačna tvrdnja da pubertet nekad nije ni postojao nego su ga sad izmislimi, kao ni tvrdnja nekih pubertetlija: „Ja sam u pubertetu i samo se meni dešavaju ove stvari i moji su problemi najveći, a mene niko ne razume.“

Šta se dešava u glavi i telu u vreme puberteta?

Pubertet počinje u proseku sa 10-11 godina starosti i završava se sa 15-16. Tada se u telu dešavaju mnoge promene: izražavanje seksualnosti, maljavost, promene glasa, telesne neproporcionalnosti, brži rast, promena težine, promena osetljivosti čula, razvoj genitalija, razvoj dojki, formiranje tela… Ove promene su povezane sa jakim emocijama kod mladih, a javljaju se različitim tempom i različitim intenzitetom kod svake individue, pa zato svako misli da je poseban.

Sve ove promene koje se mladima dešavaju zavise i od spoljnih faktora: porodica, društvo, škola, nacija, kultura, ekonomski položaj, običaji… Kada se tome doda činjenica da deca u tom periodu imaju puno obaveza a nalaze se na prekretnici, onda stvarno nije lako biti u pubertetu.

Kako mladi gledaju na pubertet?

Mnogi su u pubertetu opsednuti svojim telom i lepotom, sumnjaju u sve, nesigurni su. Mladi u pubertetu imaju puno interesovanja, a fizički ne mogu sve da postignu: škola, izlasci, kako naći partnera, kako se odnositi prema drugovima i drugaricama? Pored toga, pred mladima su i brojne odluke: kako postići što bolje ocene, koju školu upisati, da li studirati, koju profesiju izabrati, kako zaraditi za džeparac? Pojedinci ne shvataju svoje roditelje: da su i oni živi ljudi i da imaju probeleme, da im ne mogu tolerisati sve želje i prohteve, da para nema neograničeno, da postoje i druga deca u porodici…
To što ste u pubertetu i imate problema ne dešava se samo vama i vašoj generaciji. Pubertet je normalna faza u životu čoveka, sa njom se može „živeti“ i ona će proći. Svi problemi koje imate nisu najveći na svetu i mnogi se mogu bezbolno rešiti. Ukoliko imate problema, slobodno tražite pomoć i odgovore. Na mnoga pitanja i dileme možete naći odgovore u knjigama, kao i na internetu.

Kako na pubertet gledaju odrasli?

Pojedine odrasle osobe zaboravljaju kakve su bile u pubertetu, kako je njima bilo tada i kako su se drugi odnosili prema njima u tim trenucima. Roditelji su odavno prošli tu fazu u životu, pa im se čini da to nije tako strašno.

Pored toga, iz svog životnog iskustva ili primera svoje ili tuđe starije dece, misle da se svi problemi u pubertetu lako, brzo i bezbolno rešavaju. Neki zaboravljaju da su deca u pubertetu ranjiva, da imaju mnogo problema i da je sadašnjost različita od njihove mladosti. Kada se tome doda i činjenica da su stariji opsednuti i svojim problemima (porodica, posao, finansije, kuća, roditelji…), onda im malo vremena ostaje da se posvete detetu.

Saveti roditeljima: pokušajte da shvatite i da razumete svoje dete; objasnite mu da većina stvari koje ga sada sekira nije tako dramatična. A tamo gde detetu, pubertetliji, treba pomoć, pomozite mu, nemojte samo da vičete na njega ili da mu „popujete“. Ukoliko stvarno postoje zdravstveni problemi, konsultujte se i sa lekarom.

Naveli smo samo neka pitanja o pubertetu u nadi da bi će mladima biti lakše i da će ih stariji razumeti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike