U trendu

Pubertet

Kod većine dece jedanaesta godina života je veoma važna zato što u njoj započinje proces obilnijeg lučenja polnih hormona koji će u nekoliko narednih godina učiniti da se dečje telo pretvori u telo mladog muškarca ili mlade žene. Iako još uvek emotivno i socijalno nezreli, mladi će na kraju ovog procesa, kojeg zovemo pubertet, postati sposobni za stvaranje novog života.

Ulaskom u pubertet završava se jedna faza detinjstva, u kojoj je dete bilo dete u punom smislu te reči. Ono je sada pubertetlija ili stručno rečeno pubescent. Iako reč pubertet dolazi od latinske reči pubes koja označava odraslu, zrelu osobu, ona se ne odnosi na postizanje zrelosti u punom smislu, već samo na postizanje polne i reproduktivne zrelosti. Oko četrnaeste godine period puberteta se završava i počinje period sveukupnog sazrevanja – adolescencija – koji traje do početka dvadesetih godina.

Kada se u pubertetu ubrza rast i kada telo počne da se menja tako da se na njemu razvijaju sekundarne polne osobine (grudi, stidne dlačice, Adamova jabučica i tako dalje), tada mlada osoba počinje da menja sliku o sebi. Osobina svest o svom telu, tačnije o njegovom izgledu, osnova je na kojoj počiva njen identitet. Koren reči ličnost jeste lice, dakle jedinstvena fizionomija neke osobe. Zato je telesno Ja ona osnova na kojoj neko izgrađuje identitet svog celokupnog Ja.

Telesne promene u pubertetu postaju razlog za promenu identiteta – doživljaja samoga sebe. Pionir naše dečje i adolescentne psihijatrije pokojni dr Pavle Milekić je ovaj psiho-seksualni razvoj u pubertetu sistematizovao u nekoliko faza koje mogu da pomognu roditeljima da bolje razumeju svoje pubertetlije.

U prvoj fazi mlada osoba u pubertetu je veoma zainteresovana za nastupajući telesni preobražaj. Pored radoznalosti ona ima i zebnju da li će sve na kraju biti dovoljno dobro. Karakteristično je da se u tom periodu često posmatra u ogledalu, navikavajući se na svoj novi izgled. Upravo zbog usmerenosti osobe na samu sebe, nazvana je autoerotskom fazom razvoja.

Druga faza je ona u kojoj mlada osoba svoje novo telo upoređuje sa drugim osobama istog pola iz svoje generacije, u želji da kroz to upoređivanje tačnije oceni i vrednuje sebe. Zbog ove zainteresovanosti za „kako je to kod drugih”, ova faza je nazvana homoerotskom fazom. To je prirodna faza u kojoj mlada osoba pokušava da odredi svoju poziciju unutar istog pola, i ne znači da će prerasti u homoseksualnu polnu orijentaciju.

Kada je mlada osoba utvrdila „vrednost” svojih osobina unutar istog pola, tada se javlja zainteresovanost za osobe suprotnog pola, što čini treću, heteroerotsku fazu. Daljim razvojem, povezivanjem seksualnosti i ljubavi, osoba prelazi u četvrtu, heteroseksualnu fazu razvoja. Iako ovaj proces važi za većinu, moguće su komplikacije u svakoj od faza.

(Zoran Milivojević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.