U trendu

Devojke u pubertetu: 7 najčešćih pitanja i odgovori stručnjaka

Pitanje koje često sebi postavljaju mnoge devojke tokom puberteta: „Jesam li ja normalna?“

Šanse za razvoj devojačkog tela sasvim su normalne tokom puberteta. Ipak, tokom puberteta se mnogo toga dešava odjednom, tako da su često devojke ali i njihovi roditelji – zbunjeni „razvojem događaja“.

Evo šta treba očekivati tokom puberteta – i zašto:

Uvod u pubertet

Pubertet obično počinje između 8. i 13. godine i traje nekoliko godina. Znaci puberteta mogu ranije početi kod devojaka koje imaju višak kilograma ili kasnije kod devojaka koje su atletski tip ili kod mršavih devojaka. Ako devojčica-devojka ima 12 godina i nisu počele da joj se razvijaju grudi ili sa 15 godina nije dobila menstruaciju, lekar će proveriti da li je sve u redu.

Tokom puberteta, telo oslobađa hormone koji podstiču jajnike da počnu proizvodnju ženskog hormona estrogena. Postepeno, telo devojčice se menja u žensko telo. Ovi hormoni mogu dovesti i do promene raspoloženja – ide gore i dole – i ponekad može izgledati kao da je telo van kontrole.

Rast i dobijanje na težini

Većina devojaka relativno brzo raste početkom puberteta, dok većina dečaka poraste kasnije u pubertetu. Zato su mnoge devojke više nego dečaci krajem osnovne škole i u srednjoj školi.

Povećana telesne mase takođe je normalan deo puberteta tako da se, prema rečima dr Kejti Mek Koj, psihijatra, udeo masnoće u telu može kretati od 8% do 21%.

U tom periodu života devojke ne treba da preteruju sa dijetama jer jednostavno moraju da imaju određenu količinu masti u telu za reprodukciju i zdravlje menstrualnog ciklusa.

Razvoj dojki

Uz sticanje širine kukova grudi rastu tokom puberteta. U njima se tada razvija mreža mlečnih kanala. Ovo je način devojačkog tela da se pripremi da doji bebu kasnije.

Rast dojki je jedna od promena koje ističu da devojka postaje žena i razlikuje se od muškarca. Mnoge devojke se tokom puberteta brinu da se njihove grudi nisu dovoljno razvile. Ali grudi obično nastavljaju da rastu dok devojke imaju 17 ili 18 godina, pa čak i u dvadesetim godinama starosti. Ponekad jedna dojka raste brže od druge, a ona druga, koja sporije raste, tokom vremena se izjednači tako da su obe približno jednake.

Bradavice se menjaju tokom puberteta. One mogu da postanu roze ili tamnobraon, okrenute ka unutra ili ka spolja. Ponekad dlake rastu oko njih, a sve to je normalno za pubertet.

Ako želite da saznate kako mogu vaše grudi da izgledaju, pogledaj svoju mamu. Vaša konačna veličina grudi je delom zasnovana na nasleđu. Ženske grudi kroz nasleđe mogu ličiti na neku ženu od predaka, ali najčešće su najsličnije majčinim grudima.

Menstruacija

Oko dve godine nakon što grudi počnu da se razvijaju verovatno će devojka dobiti svoju prvu menstruaciju. Periodi obično traju između dva i osam dana sa razmakom od 21 do 35 dana. Ciklus od 28 dana je uobičajen, ali često je potrebno neko vreme pre nego što periodi menstruacije postanu redovni.

Svakog meseca materica „poraste“ i zgusne se krv, stvarajući uslove da oplođeno jaje u jajniku može da raste. Kada devojka-žena ne ostanu u drugom stanju, „obloga materice pukne“, a krv izlazi iz vagine. Otprilike samo nekoliko kašika krvi oslobađa se tokom menstrualnog perioda, ali utisak je ponekad kao da je mnogo više.

Vaginalni sekret

Možete primetiti beli lepljiv sekret na svojim gaćicama. To je tečnost koja čuva vaginu da bi bila „vlažna i čista“. Vaginalni sekret može da postane gušći i lepljiviji tokom menstrualnog ciklusa. Ima blagi miris, ali većini ljudi ovaj miris smeta. Redovno kupanje blagom sapunicom može pomoći u smanjenju mirisa.

Ako vaš vaginalni sekret izaziva svrab ili iritira kožu, ima jak miris, ili je tamnožut ili zelenkast, možda se radi o vaginalnoj infekciji. U takvim slučajevima se treba obratiti svom lekaru ili ginekologu.

Dlake

Pubertet donosi dlake: ispod pazuha, oko genitalija, a možda čak i na gornjim usnama. Dlake na rukama i nogama mogu da postanu tamnije ili deblje.

Stidne dlake obično počinje sa nekoliko pravih niti, a postaju deblje i tamnije kako devojka raste. Na kraju porastu u trougao oko stidne kosti i šire se malo i sa unutrašnjih strana butina. Ovaj rast može početi početkom puberteta ili u bilo kojem trenutku tokom odrastanja.

Ako rastu dlake na grudima ili bradi, obratite se lekaru. Možete imati disbalans hormona koji treba da se ispravi.

Znojenje

Telo se znoji više tokom puberteta. Kada se znoj kombinuje sa bakterijama, na primer ispod pazuha, to izaziva neprijatne mirise. Za kontrolu mirisa, kupajte se ili tuširajte svakog dana mirišljavim sapunima i koristite antiperspirante (izbegavajte one sa aluminijumom i hloridima). Ako se razvija osip po rukama, možete biti alergični na taj dezodorans pa promestite vrstu dezodoransa. Takođe, izaberite odevne predmete od prirodnih materijala koji se lako suše i ne mirišu od vlage ili znoja.

Stopala se mogucznojiti i previše. Nosite pamučne čarape koje apsorbuju vlagu, a posle upotrebe osušite cipele. Izbegavajte cipele napravljene od plastike, gume ili drugih veštačkih materijala. Ako imate znojave dlanove, koristite sredstva za dezinfekciju ruku.

Bubuljice

Akne, bubuljice i miteserai uzrokovani su većim lučenjem hormona. Ako ih imate, pokušajte čišćenje blagim rastvorom neagresivnog sapuna ili koristiti za mazanje akni proizvode sa niskom koncentracijom benzoil-peroksidom ili salicilnom kiselinm. Pomažu i zaštitni losioni, ovlaživači i šminka koji ne sadrže ulja niti komedogen (sredstvo za začepljenje pora). Ukoliko imate previše akni, bubuljica ili mitesera obratite se dermatologu.

Vaše telo radi za vas

U nekom trenutku tokom puberteta devojke češće gledaju svoje lice, kosu ili telo u ogledalu i ne dopada im se ono što vide. To je sastavni ali prolazni deo puberteta. Stručnjaci savetuju da treba ceniti ozbiljne stvari, a ne izgled: inteligenciju, ocene u školi, sviranje klavira ili planinarenje. Ako mrzite svoje telo, razgovarajte sa školskim psihologom ili potražite savetnika koji vam mogu pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.